Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva mesnica s puretinom
  • 09.08.2016. 12:00

Nakon farme, otvaraju prvu mesnicu s puretinom!

Krenuli su s farmom tovnih purana, a u četvrtak, 11. augusta, prijatelji i poslovni suradnici Armin Mustafić i Amar Salković, otvaraju prvu mesnicu u BiH s purećim mesom!

Foto: Armin Mustafić
  • 1.566
  • 64
  • 0

Nakon što su se prije godinu i pol odvažili otvoriti farmu tovnih purana AMAS, 26-godišnji prijatelji i poslovni suradnici Armin Mustafić i Amar Salković, u četvrtak, 11. augusta, otvaraju prvu mesnicu u BiH s purećim mesom!

Mesnicu u kojoj će prodavati domaću puretinu, uzgojenu na vlastitoj farmi, otvaraju u rodnoj Tuzli želeći na taj način zaokružiti proizvodnju te postati dostupniji kupcima.

Armin Mustafić na farmi purana

"To je prva mesnica u BiH ove vrste. Nadamo se da će nam krenuti to sve i da najmanje još dvije mesnice otvorimo ovdje u Tuzli na strateškim mjestima. Potom u Brčkom pa onda Sarajevo, to je neki plan za pet godina", kaže nam Armin navodeći da im je od prošlog turnusa odnosno od 500 komada pura ostalo oko 170 komada spremnih za prodaju.

Odlučili ostati i uspjeti pa osnovali farmu purana

Čim ih prodaju, nabavljaju još. Zaposlili su radnika u mesnici, mesara po zanimanju tako da sada imaju dva radnika, jednog u stalnom radnom odnosu i jednog po potrebi.

"U mesnici će biti raznih proizvoda: ćevapi, ražnjići, medaljoni, pljeskavice, ali težit ćemo tome da stalno nešto novo ubacujemo. Kasnije će biti i piletina", navodi Armin.

Podsjećamo, pod motom "sve se može kad se hoće" Tuzlaci Armin i Amar krenuli su u proizvodnju tovnih purana. Bez ikakvog prethodnog znanja o peradarstvu, u dobi od svega 25 godina, odvažili su se ući u biznis i stvoriti nešto svoje.

Više podrške bi im dobro došlo

Halu u mjestu Brnjik kod Čelića, 40 kilometara od Tuzle, Arminu je dao otac, a do početnog kapitala od 20.000 KM, došli su kreditom. Počeli su s 300 komada pura.

Amar Salković

"Nisu nam baš davali šanse, dosta su pesimistični bili svi oko nas, ali ja sam oduvijek htio pokrenuti neki vlastiti posao", prisjetio se Armin nimalo lakog početka. Amar je, pak, radio u kopirnici i u međuvremenu završavao vanredno medicinsku školu kako bi otišao u Njemačku. Danas mu odlazak više nije opcija.

Na farmi koja nosi naziv AMAS (inicijali njihovih imena i prezimena), prvotno su radila njih dvojica jer je sve automatizirano. Međutim, kako hala ima 400 kvadrata i može primiti 1200 pura, plan im je bio zaposliti barem još jednu osobu za početak.

Puretina je, objašnjavaju, iznimno zdravo meso, a od jedne pure dobije se 10 kila mesa. Da bi purani dosegli 15 kilograma potrebno je četiri mjeseca tova.

Mladi poduzetnici prvotno su pure prodavali domaćoj mesnoj industriji, no sada s mesnicom i klaonicom žele imati zaokruženu proizvodnju. Nadaju se da će za dvije godine vratiti uloženo, ali i da će iza njih biti brojne prepreke na koje su naišli. Prije svega administrativne zbog čega su dva mjeseca samo hranili pure i pokušavali ishoditi sve papire.

Želja im je i dalje da ih ljudi prepoznaju, da se ustabile i da dobiju više podrške što svojim radom i poduzetnošću definitivno zaslužuju!

Foto: Armin Mustafić


Tagovi

Armin Mustafić Amar Salković Farma purana AMAS Mesnica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.