Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtoni sir
  • 03.05.2016. 18:00

Kriterije Livanjskog sira zadovoljilo 10 mljekara

Na Javni poziv "Tradicionalni domaći Livanjski sir" javilo se 15 proizvođača od kojih 10 ispunjava sve kriterije za proizvodnju autohtonog sira.

Foto: heebyj/Bigstockphoto
  • 263
  • 10
  • 0

Između 15 prijavljenih malih mljekara na Javni poziv za odabir korisnika programa "Tradicionalni domaći Livanjski sir" Općine Livno, 10 proizvođača ispunjava sve kriterije. Kako piše avaz.ba, sada njih šest, koji su ranije udovoljili kriterijima, te 10 novih proizvođača, čekaju izlazak komisije kako bi se odredilo tko treba iz temelja zidati objekte za mini mljekare, a tko ih samo adaptirati prema evropskim standardima.

Česi isporučuju opremu

Češka razvojna agencija isporučit će i opremu u sklopu projekta vrijednog milion KM, a proizvođači moraju platiti 14.000 KM PDV-a. No, kako im je rekao Jozo Baković, predsjednik Udruženja za zaštitu autohtonog livanjskog sira i vlasnik mini mljekare u selu Guber, načelnik Luka Ćelan, koji je pomogao i da se dodijeli prostor u bivšoj zgradi TO za zadrugu i skladište, obećao je predložiti da Općina plati.

Podsjećamo, autohtoni livanjski sir, proizvodi se u malim porodičnim mljekarama, na tradicionalan način, sa 70 posto ovčijeg i 30 posto kravljeg mlijeka, dobivenog isključivo od stoke s ispaše na livanjskim pašnjacima.

Podizanje kapaciteta malih proizvođača

Cilj provedenog programa je razvoj sistema za proizvodnju domaćeg autohtonog Livanjskog sira kroz jačanje postojećih malih proizvođača, odnosno podizanje njihovih kapaciteta do proizvodnog lanca sa visokokvalitetnim profesionalnim mini siranama koje se udružuju u zadrugu.

Zadruga je njihovo zajedničko pravno lice koje preuzima djelomično završen proizvod u konačnu fazu proizvodnje - zrenja sira. Projekat implementiraju i zajedno financiraju Općina Livno, Vlada Hercegbosanske županije, Češka razvojna agencija (ČRA), UN Fond za ljudsku sigurnost i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Foto: heebyj/Bigstockphoto


Tagovi

Livanjski sir Mali mljekari Javni poziv Češka Jozo Baković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.