Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola kafe
  • 08.01.2017. 18:00

Kontrolisana kafa, jedna baš i nije kvalitetna

Od 14 analiziranih uzoraka kafe, jedan nije ispunjavao propisane parametre kvaliteta, navode iz Republičke inspekcije za hranu.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.412
  • 69
  • 0

Republička inspekcija za hranu je u cilju kontrole kvaliteta kafe koja se prometuje na tržištu Republike Srpske krajem 2016. godine realizovala monitoring kafe iz maloprodaje. Uzeto je 14 uzoraka sa polica marketa, kako domaćih proizvođača, tako i iz uvoza.

Nakon izvršenih laboratorijskih analiza samo u jednom slučaju je utvrđeno da parametri kvaliteta nisu odgovarali propisanim. S obzirom da je proizvođač sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, informacija o rezultatima analize je dostavljena nadležnoj federalnoj inspekciji, radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Republička inspekcija za hranu prilikom uvoza vrši uzorkovanje kafe i proizvoda od kafe za laboratorijske analize, kod kojih se ispituju parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta. Takođe, kontroliše se i dokumentacija koja prati pošiljku, te usaglašenost deklaracije sa propisima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U 2016. godini svi uzorci kafe koji su uzeti u spoljnotrgovinskom nadzoru, nakon izvršenih analiza su ocijenjeni kao zdravstveno ispravni.

Foto: Pixabay/Couleur


Tagovi

Kafa Kontrola Inspekcija za hranu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.