Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 24.09.2016. 15:00

Kakve su prehrambene navike stanovnika BiH?

Prvi put će se istraživati prehrambene navike stanovnika, a istraživanje će obuhvatiti tri starosne grupe stanovništva.

Foto: Bigstockphoto/evgeny atamanenko
  • 179
  • 5
  • 0

Prvi put istraživat će se prehrambene navike stanovnika BiH. Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za sigurnost hrane BiH o provođenju istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u periodu 2017 - 2022. godine.

Data je saglasnost Agenciji za sigurnost hrane da, u skladu sa metodologijom Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA), organizira i provede istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u periodu od 2017. do 2022. godine.

Agencija za sigurnost hrane BiH zadužena je da pripremi svu potrebnu dokumentaciju i izvrši elektronsku prijavu na tender koji je raspisala EFSA do 30. septembra 2016. godine.

Bosna i Hercegovina do sada nije provodila ovakva istraživanja, te ovakvi podaci nedostaju u bazi podataka za procjenu rizika koju je Agencija formirala i redovno je ažurira. Prvi put su mogućnost prijave na tender dobile i neke zemlje potencijalni kandidati, a među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Istraživanje bi obuhvatilo tri starosne grupe stanovništva od l0 do 74 godine i provodilo bi se u skladu s propisanom metodologijom EFSA-e. Ovakvo istraživanje je od velikog značaja za svaku zemlju, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu, navodi se iz Vijeća ministara.

Foto: Bigstockphoto/evgeny atamanenko


Tagovi

Istraživanje Hrana Prehrambene navike Agencija za sigurnost hrane Vijeće ministara EFSA


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.