Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 17.05.2016. 12:00

Junetini iz BiH druga šansa za izvoz u Tursku

Kompanija za prijem junetine iz BiH u Turskoj je spremna i očekuje se oko 5.700 tona mesa sa dnevnim količinama u prosjeku oko 40 tona svježeg junećeg mesa.

Foto: branex/Bigstockphoto
  • 1.443
  • 302
  • 0

Dobro poljuljani sporazum o bezcarinskom izvozu junetine iz BiH u Republiku Tursku je dobio novu šansu i priliku za uspostavljanje izvoza novih količina mesa.

Podsjećanja radi, prije nekoliko mjeseci sporazum je bio upitan i skoro prekinut, jer su određene mesne industrije iz BiH počele zloupotrebljavati isti tako što su uvozile meso iz drugih zemalja, deklarisali kao domaći proizvod i takav izvozile u Republiku Tursku.

Druga izvozna šansa polijeće 1. juna

Kompanija za prijem junetine iz BiH u R.Turskoj je spremna i očekuje se oko 5.700 tona mesa sa dnevnim količinama u prosjeku oko 40 tona svježeg junećeg mesa. Kada je u pitanju izvozna strana, trenutno se pregovara sa nekoliko zainteresovanih kompanija za ovaj posao, i u što skorijem vremenu se očekuju prve količine mesa da krenu u R. Tursku.

"Ova šansa koja nam je pružena neću reći drugi puta, prvi put možda nismo bili spremni, ali ovo što nam je pruženo bit će ispoštovano do kraja", kategoričano je naveo u svom obraćanju Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Također dodao je i da ovaj izvoz predstavlja i ogroman značaj za aerodrome preko kojih će se vršiti transport direktnim avio linijama.

U ovaj posao ušao je, pored aerodroma u Sarajevu i Banja Luci sa kojih su polijetali avioni sa mesom, i aerodrom u Tuzli, preko kojeg se očekuje prva izvozna količina mesa prema R. Turskoj 1. juna ove godine. Farmerima je već ponuđena otkupna cijena koja je nešto niža za razliku od prošle godine i iznosi od 3,8 do 4 KM po kilogramu žive stoke.

Osnaživanje stočarstva

Prije dvije godine ukupan izvoz namirnica animalnog porijekla bio je u vrijednosti od 812.000 KM. Uspostavljanjem sporazuma sa R. Turskom prošle godine za samo devet mjeseci zabilježen je rast izvoza goveđeg mesa iz BiH u vrijednosti od 51,38 miliona KM. To dovoljno govori o važnosti ovog izvoza i šansama koje se pružaju domaćim farmerima.

Iako sve ovo pozitivno i ohrabrujuće zvuči, ostaje pitanje ima li BiH dovoljno kapaciteta da ispoštuje sve dogovorene izvozne količine? Ili još važnije pitanje, šta će se onda naći na domaćem tržištu ako se sve bude izvozilo u R. Tursku?

Foto: branex/Bigstockphoto


Tagovi

Sporazum Junetina BiH Republika Turska Meso Uvoz Izvoz Mirsad Gluhić Aerodrom Transport Tuzla Farmeri Cijena Stoka Kapacitet Količine Tržište


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.