Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u arapske zemlje
  • 07.02.2017. 14:00

Izdan Vodič za kontrolu uvezene hrane 2016

"Vodič za kontrolu uvezene hrane 2016" primjenjivat će se od 01.04.2017. Od ovog datuma sve bh. kompanije (izvoznici mesa i drugih prehrambenih proizvoda) su obavezne ovjeravati nove sanitarne certifikate žele li izvoziti u arapske zemlje.

Foto: Pixabay/zephious
  • 710
  • 80
  • 0

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine informiše sve kompanije u Bosni i Hercegovini koje izvoze meso i druge prehrambene proizvode da je Vijeće za saradnju za arapske zemlje zaliva sačinilo jedinstven "Vodič za kontrolu uvezene hrane 2016", koji će se primjenjivati od 01.04.2017. godine. Od ovog datuma sve bh. kompanije (izvoznici mesa i drugih prehrambenih proizvoda) su obavezne ovjeravati nove sanitarne certifikate.

S obzirom da Zemlje Golfskog zaliva uvoze većinu prehrambenih proizvoda i žive životinje, Ministarski komitet za sigurnost hrane zemalja Golfskog zaliva je potvrdio značaj kolektivne koordinacije i uspostavljanja zajedničkih zakona i zakonskih propisa na području sigurnosti hrane.

Značaj Vodiča za kontrolu uvezene hrane je dio nastojanja da se konsoliduje i olakša uvoz i kompletne procedure carinskog pregleda pošiljki uvezene hrane, ispoštuju očekivanja potrošača u vezi sa zdravljem, kao i pravo potrošača za dobijanje hrane visokog kvaliteta i bez rizika po zdravlje. Predmeti i propisi propisani u vodiču uzeli su u obzir obaveze zemalja članica po međunarodnim zakonima i propisima kao što su WTO, FAO i OIE.

"Vodič za kontrolu uvezene hrane" na engleskom jeziku možete naći OVDJE ili zatražiti putem mail-a: mustafa.halilovic@mvp.gov.ba.

Foto: Pixabay/zephious


Tagovi

Vodič Izvoz Meso Arapske zemlje Certifikat


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.