Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klima i hrana
  • 13.11.2016. 15:00

Čokolada i kava će postati luksuz?

Znanstvenici su već upozorili da bi zbog klimatskih promjena jedna od šest životinjskih vrsta mogla izumrijeti. Može li se isto dogoditi i s našim usjevima i nasadima?

Foto: Pixabay/janewewa
  • 3.115
  • 154
  • 0

Početkom ove godine, znanstvenici su upozorili da bi jedna od šest životinjskih vrsta mogla izumrijeti. Može li se isto dogoditi i s našim usjevima i nasadima? Jasno je da će situacija za mnoge farmere u raznim dijelovima svijeta postajati sve teža.

Prošli tjedan, emisija BBC Future istražila je nastojanja jednog znanstvenika da pomogne usjevima nositi se sa sušnim razdobljima. Koristeći gene "uskrsnule biljke", Jill Farant sa Sveučilišta Cape Towna istražila je može li stvoriti usjev koji će može preživjeti duži period bez vode, piše bbc.

Promjena klime ugrožava proizvodnju

No, pitanje je, ako i pronađemo načine kako sačuvati našu hranu, hoće li ona preživjeti promjenu klime? "Unatoč alarmirajućim naslovima poput "Hrana koja će nestati", nema dokaza da će većina hrane poput graha, čokolade, vina, kukuruza ili pšenice prestati postojati. Kultivirane biljke poput žitarica neće izumrijeti", kaže Andrew Jarvis voditelj u Istraživačkom programu o klimi, poljoprivredi i sigurnosti hrane. "Negdje u svijetu će rasti", dodaje on.

No to ne znači samo dobre vijesti za budućnost hrane. Vjerojatno ćemo, smatra, morati mijenjati mjesta na kojima uzgajati određene usjeve, s obzirom da će neke regije postati pretople. Loša strana je da će i lokalni farmeri patiti pod tim scenarijem. Također, i ljudi će teže dolaziti do određene hrane.

"Čak i kad proizvodnja hrane ne bi bila ugrožena, sigurnost hrane bi bila pogođena", kaže Margaret Walsh, ekologinja iz američkog Ureda za poljoprivredu. Drugim riječima, čak i kada bi određena hrana rasla u nekom dijelu svijeta, to ne znači da ćemo svi imati jednaku priliku doći do nje, kao što je slučaj danas, pojasnila je.

Sve teže do kvalitetne čokolade

"Prinosi mnogih kultura, od osnovnih do namirnica poput kave i čokolade, sigurno će biti pogođeni promjenom klime. Na koji način će utjecati ovisi o stupnju zagrijavanja određene kulture, no općenito, sve iznad 30 stupnjeva Celzijusa je jako loše za usjeve", kaže Wolfram Schlenker, profesor sa Sveučilišta u Columbiji.

U trenutnim uvjetima, oko 4% svjetskih usjeva doživi sušu tijekom godine, no do kraja stoljeća predviđa se da će postotak skočiti na 18%. Jarvis i njegovi kolege otkrili su da 80% zona uzgoja kave u Središnjoj Americi i Brazilu mogu postati neupotrebljive za uzgoj. Također, promjena klime može imati duboki utjecaj na proizvodnju kakaoa u Zapadnoj Africi.

"Visoko kvalitetna čokolada će biti sve nedostupnija u budućnosti i želite li je, morat ćete itekako platiti za nju", kaže Jarvis. Sigurno je, smatraju znanstvenici, da ćemo morati mijenjati prehrambene navike, a odgovor na klimatske promjene mogao bi dati i genetski inžinjering.

Foto: Pixabay/janewewa


Tagovi

Proizvodnja hrane Zagrijavanja Klimatske promjene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.