Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obljetnica
  • 23.12.2016. 18:00

10 godina halal certificiranja u BiH

Halal standardom povećavaju se i mogućnosti izvoza za bh. proizvođače jer je to jamstvo sigurnosti i ispravnosti hrane ne samo u islamskim nego i drugim zemljama svijeta.

Foto: fmpvs.ba
  • 557
  • 26
  • 0

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH obilježila je deset godina od osnivanja, a na svečanosti koja je organizovana u hotelu Pino Nature na Trebeviću prisustvovali su i predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Oni su u susretu sa predstavnicima Agencije istakli da Federalno ministarstvo poljoprivrede nastoji podržati halal certifikaciju, jer u Programu poticaja za poljoprivredu svake godine se izdvajaju sredstva za uvođenje halal standarda, što je jedan od prioriteta Ministarstva. Cilj je da se što većem broju proizvođača pomogne da ispune zahtjevne uvjete dobivanja halal certifikata kako bi uspjeli plasirati te proizvode.

Halal standardom povećavaju se i mogućnosti izvoza za bh. proizvođače koji mogu biti konkurentni kad je u pitanju proizvodnja hrane po halal standardima, jer je to jamstvo sigurnosti i ispravnosti hrane ne samo u islamskim nego i drugim zemljama svijeta.

Uvođenje halal standarda u Bosni i Hercegovini je izuzetno značajno, jer je ovaj sistem kompatibilan sa svim međunarodnim i nacionalnim standardima osiguranja kvalitete u svijetu.

Foto: fmpvs.ba


Tagovi

Halal kvaliteta Standard Federalno ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.