Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekomjeran uvoz
  • 26.06.2016. 12:00

Zbog uvoza propada domaći paradajz

Udruženje poljoprivrednika RS najavilo je podizanje tužbe protiv Savjeta ministara BiH i Ministarstva spoljne trgovine jer ništa nisu preduzeli u pogledu zaštite domaće proizvodnje.

Foto: icefront/Bigstockphoto
  • 1.442
  • 69
  • 0

Otkupna cijena paradajza, žale se povrtlari, nikad nije bila niža. Trenutno dostiže jedva 1,20 KM što domaćim proizvođačima stvara problem već na početku sezone. Kako prenose nezavisne.com, domaći paradajz već je dozrio u plastenicima na području Laktaša, Gradiške i Srpca, no tržište je preplavljeno uvoznim zbog čega je i plasman otežan.

Visok urod i kvalitet, no kako protiv uvoza?

Paradajz je, kažu povrtlari iz RS, ove godine rodio kao nikad, ali cijena je znatno niža u odnosu na ranije godine. Tržište je, upozoravaju, preplavljeno paradajzom iz Turske koji ga ne mogu izvoziti u Rusiju, pa sve viškove guraju nama.

Prethodnih godina, dodaju, plastenički paradajz u junu je koštao oko dvije KM po kilogramu, dok je ove godine za tu količinu potrebno izdvojiti 1,20 maraka. Strah ih je da otkupna cijena ne bi dodatno išla dolje.

Kako im je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković, tržište u RS preplavljeno je uvoznim povrćem iz Albanije, Grčke, Makedonije, Turske, pa čak i Srbije zbog čega se domaća roba prodaje u bescijenje ili propada. Zbog prevelikog uvoza i nemogućnosti plasmana domaćeg proizvoda na tržište, podići će tužbu protiv Savjeta ministara BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, jer ništa nisu preduzeli u pogledu zaštite domaće proizvodnje.

Inače, podsticaji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u okviru podrške biljnoj proizvodnji proizvođačima daje podsticaje za proizvedeno i prodato voće, povrće i gljive. Visina premije iznosi 15% od prosječne tržišne cijene po proizvodu. Za izgradnju staklenika i plastenika podsticaji iznose 30% uloženog novca.

Foto: icefront/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Otkupna cijena Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić