Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbjeljivanje povrća
  • 19.08.2016. 18:00

Zašto se poriluk, komorač i celer izbjeljuju?

Zašto izbjeljivati povrće? Svrha izbjeljivanja je učiniti jestive dijelove biljke nježnijima i slađima. Prirodno gorke biljke uzgajane na suncu obično su ukusnije kad im se uskrati svjetlost.

Foto: bigstockphoto.com, zlikovec
  • 527
  • 92
  • 0

Zašto izbjeljivati povrće? Svrha izbjeljivanja je učiniti jestive dijelove biljke nježnijima i slađima. Prirodno gorke biljke uzgajane na suncu obično su ukusnije kad im se uskrati svjetlost.

Izbjeljivanjem poboljšajte okus i smekšajte celer. Stabljike omotajte u novinski papir ili karton i na njih nagrnite zemlju. Poriluk je korisna povrtna kultura koja zaslužuje mjesto u svakom vrtu. Uzgojem različitih sorti možete ga brati tijekom cijele godine i koristiti u kuhinji.

Cijelu godinu uživajte u poriluku

Sorte poriluka imaju različita razdoblja berbe. Najotpornije vrste dobro će prezimiti u tlu. Obično se sve siju u isto doba, ali sazrijevaju različito.

  • Rane sorte Mali i srednje veliki poriluk rane sjetve nije posebno otporan. Obično mu treba pet mjeseci od sjetve do berbe i spreman je za uporabu od septembra do novembra.
  • Srednje rane sorte nisu dovoljno otporne na mraz i razmjerno sporo sazrijevaju; treba im sedam mjeseci od sjetve do berbe u novembru pa do januara, ali veće su od biljaka rane sjetve.
  • Kasne sorte imaju još dulje razdoblje rasta, treba im čak osam mjeseci od sjetve do berbe, ali su produktivne i otporne na mraz.

Malo čarolije

Od stabljičnih i korijenovih nematoda poriluk se može štititi tako da se na štapove zabodene uz redove stavi naopačke okrenuta ljuska jajeta.

Za snježnobijeli poriluk

Ako želite da poriluk bude potpuno bijel, posadite ga duboko. U 30 cm dubokom jarku motikom iskopajte brazdu duboku 5 cm. Jarak unaprijed pognojite dobro razgrađenim gnojivom. Mladi poriluk posadite sadilicom koju zabijte što dublje. Mjesec dana nakon sadnje u jarak oko stabljika nanesite 3-5 cm zemlje. Ponavljajte to svaki mjesec dok se sa svih strana stabljike ne oblikuje humak koji doseže točno ispod baze listova. Prije nagrtanja oko stabljika zavežite valovite kartonske ovratnike da sitni pijesak ne ulazi u poriluk.

Kad iskopate korov, ostavite ga u brazdi da prekriva stabljike poriluka. Kad ga prekrijete zemljom koju ćete dodavati u brazdu korov će istrunuti i pomoći "izbjeljivanju" poriluka tijekom njegova rasta.

Sadnja mladog poriluka na otvorenom

  1. Poriluk je spreman za sadnju na otvorenom kad dosegne debljinu olovke. Korijenje skratite na 1 cm, odrežite i dio zelenih listova, skraćujući biljku na oko 20 cm.
  2. Sadilicom oblikujte jamu i posadite poriluk tako da je 10 cm, otprilike pola njegove dužine u tlu.
  3. Zalijevajte u rupu za sadnju iskopanu sadilicom. Ostavite poriluk da nađe svoju vlastitu razinu. Provjeravajte ih svaki dan i presadite one koje isčupaju ptice.

Mali poriluk iz kasne sjetve

Poriluk ima dugo razdoblje sazrijevanja, ali ako u martu nije posijan u sjetvene gredice, najkasnije u julu posijte poriluk kratke sezone rasta, ali otporan koji će prezimiti do proljetne berbe.

S obzirom da raste zimi, možete ga posaditi na mjesto s kojeg je ubran rani grašak ili salata.

Korisno udruživanje

Mrkva, celer, komorač, matovilac, luk i rajčice mogu se uzgajati zajedno s porilukom jer je njihovo udruživanje obostrano korisno. Te suradnje funkcioniraju jer biljke imaju iste potrebe za hranivima i povremeno se međusobno štite od štetnika.

Vjerna pričuva

Poriluk je otporna biljka i preko jeseni i zime ostaje u tlu, gotovo da i ne raste, ali sve dok je temperatura niska, ne kvari se. Ostavite ga u tlu i vadite prema potrebi.

Slatki (firentinski) komorač treba sunce

Jednogodišnji slatki ili okrugli kmorač posijte u rano ljeto na sunčano, dobro drenirano tlo. Prorijedite mladice na razmak od 30 cm. U razdoblju rasta komorač treba redovito zalijevati, a ako nagrnete zemlju kad se biljke počnu širiti, nastala lukovica biti će bjelja i nježnija.

Odlučite se za jednogodišnji komorač zbog njegovih gomoljastih jestivih stabljika i slatkih listova, a ne za visoku trajnicu koja se često viđa u začinskom vrtu.

Loš susjed

Vjerojatno zbog snažne arome, komorač je iznimno agresivan kad se uzgaja uz druge biljke. Navodno samo poriluk i celer mogu živjeti u njegovoj blizini.

Celer

Spreman za berbu

Komorač će biti spreman za berbu od rane do kasne jeseni. Lukovice sa stabljike odrežite u razini tla i iz ostatka stabljike mogle bi potjerati nove aromatične stabljike. Ako se lukovica izdužuje, odmah je uberite. To je znak preranog sazrijevanja, što znači da će biljke proizvesti sjeme, a jestivi dijelovi postati pretvrdi za jelo.

Lak uzgoj celera

Celer je ukusna stabljika kojoj treba izbjeljivanje, premda postoje vrste koje se same izbjeljuju, odnosno zelene vrste. Treba mu sunčana lokacija i dobro pripremljeno ilovasto tlo. Za raniji početak posijte ga u multiploče u klijalištu i držite u stakleniku. Sadnice posijane u klijalištu presadite u proljeće ili rano ljeto. Ako ste posijali samoizbjeljujući celer, razmaknite ga na 25 cm. Ostale sorte u jarcima trebaju razmak od 20-25 cm između biljaka. Kad stabljike počnu dobro rasti morate nagrnuti biljke ili oko svake staviti kartonsku cijev. Tako će stabljike ostati čiste i izbijeliti.

Foto: bigstockphoto.com, zlikovec


Povezana biljna vrsta

Poriluk

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm. Sjeme poriluka polagano niče, u... Više [+]

Komorač

Komorač

Engleski naziv: Fennel | Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller

Komorač se upotrebljava najviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti korijen. U vegetativnoj fazi stabljika mu je skraćena i obavijena rukavcima. Cvjetna stabljika... Više [+]

Tagovi

Sorte Poriluk Komorač Celer Izbjeljivanje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P