Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita graha
  • 27.06.2016. 15:00

Zaštita graha od bolesti

Grah je podložan raznim bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije. Najčešće se javljaju: antraknoza graha, hrđa graha, bakteriska plamenjača graha, mozaik graha, pepelnica i mnoge druge.

Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com
  • 12.564
  • 330
  • 0

Grah je povrće koje ima široku primjenu i odličan je izvor proteina. Prema sadržaju proteina izjednačava se sa mesom. Odličan je antioksidant i sadrži skoro sve aminokiseline. Sadrži vitamine, posebno iz grupe B. Grah se odlikuje sadržajem dijetalnih vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti i održavaj stabilan nivo šećera u krvi.

U Evropu grah dospjeva iz Srednje i Južne Amerike tokom 16. stoljeća. To je jednogodišnja biljka koja pripada porodici mahunarki. Na svom korijenu formira kvržice bakterija azotofiksatora i na taj način vezuje azot iz vazduha i obogaćuje zemljište.

Tokom vegetacije, od nicanja do zrenja, biljke graha vrebaju brojne bolesti i štetočine. Grah je podložan raznim bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije. Najčešće se javljaju: antraknoza graha, hrđa graha, bakteriska plamenjača graha, mozaik graha, pepelnica i mnoge druge.

Antraknoza graha

Prouzrokovač ovog oboljenja je gljivica Colletotrichum lindemunthianum. Simptomi zaraze se pojavljuju na lišću, stabljici, mahunama i zrnima graha. Prvo se pojavljuju svijetlosmeđe pjege okruglog oblika. Mogu biti pogođeni i klijanci. Najlakše se prepoznaje po ulegnutim pjegama na mahunama koje imaju smeđi ili crveni rub. Ova bolest se veoma brzo širi u zasadu graha kada su ostvareni optimalni uslovi: vlaga i temperatura od 15 do 20ºC.

Bolest se prenosi sjemenom i osnovna mjera je preventivna - koristiti zdravo sjeme koje potiče iz zdravog zasada. Za sjetvu koristiti dezinfikovano sjeme. Voditi računa o plodoredu. Grah sijati na istoj parceli nakon 3 do 4 godine. Biljne ostatke sakupiti i spaliti. Uništavati samonikle biljke graha.

Hrđa graha

Hrđu graha izaziva gljivica Uromyces appendiculatus. Simptomi bolesti se javljaju na lišću, a rijetko na stabljici i mahunama. Zaraženo lišće se suši i može dovesti do propadanja biljke ili umanjenja uroda. Prvi simptomi prođu nezapaženi. Krajem ljeta se na naličju lista javljaju svijetle mrljice. Vremenom ove mrljice dobijau boju hrđe i brzo im se povećava broj zbog sekundarnih zaraza tokom vegetacije.

Veoma važna mjera suzbijanja je plodored i uništavanje zaraženih biljaka. Spore se mogu prenijeti putem vjetra do 1000m, ali se mogu prenijeti i preko alata, životinja, transportnih sredstava, ljudi.

Grah na istoj parceli sijati nakon najmanje 3 godine. Ne prenosi se sjemenom.

Mozaik graha

Mozaik graha je virusno oboljenje, a virus na biljke graha prenose biljne uši ili se prenosi sjemenom. Susrećemo se sa: običnim mozaikom graha, žutim mozaikom i južnim mozaikom graha. Sva tri su posljedica zaraze određenim tipom virusa. Oboljenje se prepoznaje po karakterističnoj obojenosti listova graha. Zaraza sjemena se ostvaruje ako su biljke zaražene prije cvjetanja. Zaražene biljke zaostaju u porastu, imaju slabo razvijen korijen i daju slab rod. Virus se lako prenosi sokom zaraženih biljaka.

Bakterijska plamenjača graha

Najčešće je izaziva bakterija Xanthomonas campestris pv phaseoli. Razvoju ove bakterije pogoduje vlažno i toplo vrijeme. Simptomi na listu su slični ožegotinama od sunčevih zraka, ali se razlikuje po popojavi tečnog eksudata - iscjedak. Glavni način širenja bolesti je putem sjemena.

Preventivne mjere i mjere kontrole bolesti graha:

  • sjetva otpornih sorti koje posjeduju prirodnu otpornost na gljivice i viruse
  • sjetvu obaviti na optimalan razmak koji će obezbjediti dobro provjetravanje, brzo sušenje listova poslije kiše i dobru osunčanost
  • uklanjati slabe i biljke sa simptomima bolesti
  • uništavanje korova, jer mogu biti domaćini prouzrokovačima bolesti i štetočinama i sklonište - posebno za puževe
  • vršiti redovan pregled biljaka graha
  • suzbijati lisne uši, jer su prenosioci virusa
  • za sjetvu koristit zdravo sjeme
  • uklanjanje i uništavanje biljnih ostataka
  • dezinfikovati sjeme - npr. u čaju od kamilice
  • poštovati plodored i sijati na istoj parceli nakon 3 do 4 godine
  • protiv lisnih ušiju može se koristiti preparat od nevena. U staklenu posudu staviti cvjetove nevena i preliti toplom vodom. Pustiti da odstoji 2 dana, a zatim prcijediti. Dodati 40 g sapuna i koristiti kao sprej protiv lisnih ušiju
  • koristiti pripravke od bijelog luka i kao preventivu i nakon pojave prvih simptoma bolesti
  • za tretiranja koristit mlijeko, pepeo, preslicu, maslačak, pelin, čili paprike
  • kod gajenja graha pritkaša koristiti nove pritke ili stare dezinfikovati
  • posebnu pažnju posvetiti grahu od momenta cvjetanja, jer je tada najosjetljiviji

Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com


Tagovi

Grag Bolesti graha Antraknoza Preventivne mjere Hrđa graha Mozaik graha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.