Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rasada
  • 02.02.2016. 11:00

Tople leje - izvrsne za proizvodnju rasada

Tople leje su zaštićeni prostor koji je jednostavno izgraditi i koji služi za proizvodnju rasada, a u njima najbolje uspjeva rasad kupusnjača.

  • 2.460
  • 257
  • 0

Tople leje su zaštićeni prostor u kome se može proizvesti rasad povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja, ali služi i za gajenje povrća. U toplim lejama najbolje uspjevaju: kupusnjače, kupus, brokoli, kelj, kineski kupus, cikla, zelena salata, rotkvice, špinat, blitva, keleraba. Zbog jednostavnog načina gradnje i upotrebe leje se često koriste.

Koje su prednosti toplih leja?

Prednosti toplih leja prije svega se ogledaju u jednostavnosti izrade, nisu skupe i svatko ih uz malo truda može izraditi. Biljke se u takve leje mogu posijati 4 do 6 sedmica ranije nego što se sade u bašti početkom proljeća, a ovakav će prostor mladim biljkama omogućiti zaštitu sve dok ne ojačaju i budu spremne za presađivanje na otvoreno polje. Osim toga, leje mogu poslužiti i kao prostor u kojem se odvija kaljenje mladih biljaka i ukorjenjivanje reznica. Korištenjem toplih leja omogućava se proizvodnja povrtarskih kultura kao što su špinat i zelena salata tokom kasne jeseni i zime. Na ovaj se način produžava sezona, a leje su odlične za gajenje rasada ranog kupusa.

Mjesto koje smo izabrali da postavimo toplu leju treba da je osunčano, zaklonjeno od vjetrova, ocjedito i okrenuto na južnu stranu.

Tip leje prilagođen je klimatskim uslovima određenog područja

Tople leje mogu biti jednostrane (obične) i dvostrane (holandske). U zavisnosti od klimatskih uslova leje mogu da budu ukopane (ruske) ili nadzemne (pariske) leje podignute na površini tla, a postoje i različite kombinacije ove dvije podjele pa razlikujemo: jednostrane ukopane, jednostrane nadzemne, dvostrane ukopane, dvostrane nadzemne.

Nadzemne leje je lakše napraviti, s njima je lakše raditi jer se mogu prenositi po potrebi. Također omogućavaju lakšu regulaciju vlažnosti, ali za zagrijavanje trebaju veću količinu stajnjaka i do 30%.

Ukopane leje su pogodnije za hladnija klimatska područja, za zimski period, lakše je regulisati temperaturu i vlagu - manje su oscilacije. Dubina ukopane leje je 50 do 60 cm za zimski period, a za proljećni do 40 cm. Rov leje se iskopa tako da su mu strane kose, odnosno da je širina dna rova za 20 do 30 cm manja od širine otvora rova. Na ovaj način se sprečava odronjavanje. Zidovi rova mogu se obložiti daskom, ciglom i sličnim materijalima. Koriste se za ranu i srednjeranu proizvodnju rasada.

Leje se postavljaju tako da je duža strana u pravcu istok - zapad. Leja treba "gledati" na jug ili istok zbog bolje osunčanosti unutrašnjosti leje.

Što je potrebno za zagrijavanje leje?

Za zagrijavanje leje se koristi stajnjak. Osim stajnjaka za zagrijavanje leje mogu se koristiti lišće, ostaci od suncokreta, i sistemi grijanja sa toplom vodom i električnim grijačima. Konjski stajnjak stvara najveću temperaturu, zatim ovčiji, i na kraju goveđi stajnjak. Najčešće se koristi goveđi stajnjak koji se miješa sa slamom i pljevom u odnosu 1:1. Ova mješavina, zbog velikog sadržaja celuloze, sporo se razlaže i dugo zagrijava leju. Goveđi stajnjak brzo sagori, ali u mješavini sa slamom se razlaganja odvijaju sporije. Ako je stajnjak suv i hladan, potrebno ga je prethodno aktivirati tako što se natopi toplom vodom. Topla voda povećava toplinu stajnjaka neophodnu za aktiviranje mikroorganizama koji će razložiti organsku masu.

Dobro pripremljen, ugažen goveđi stajnjak u smjesi sa slamom, ako je debljina sloja 50 cm može da grije leju i do 2 mjeseca. Leja se prvo zagrije od 45 do 70ºC, a zatim postepeno hladi. Sjetva se obavlja kada temperatura u leji dostigne optimalne vrijednosti za pojedine vrste biljaka.

Jeftina i jednostavna izrada leje

Izrada tople leje je dosta jeftina i jednostavne je strukture. Veličinu leje možete prilagoditi vlastitim zahtjevima. Na tlo se prvo postavlja drenažni sloj ( šljunak, kukuruzovina, granje) u tanjem sloju. Slijedeći je sloj od stajnjaka i slame koji se priprema 10 dana prije izgradnje leje. Sloj stajnjaka treba da je za pola metra duži i širi od leje kako bi se osiguralo dobro zagrijavanje ivičnih dijelova leje. Debljina sloja stajnjaka zavisi od godišnjeg perioda (zima ili rano proljeće) u kojem smo se odlučili da podignemo leju. Stajnjak treba da se prekrije slojem kreča kako bi se regulisala ph vrijednost (da se smanji kiselost) i spriječio rast gljiva. Aktiviranjem negašenog kreča oslobađa se toplina koja aktivira mikroorganizme.

Na ovako pripremljenu bazu leje postavlja se okvir od dasaka, cigle, priručnog materijala (bale slame). Najčešće se ram pravi od dasaka širine 20 do 30 cm, i debljine 3 do 4 cm. Sjeverna strana rama treba da je za 5 do 10 cm viša od južne strane. Ovaj nagib će omogućiti da se krov leje postavi koso što će omogućiti slivanje vode nakon kiše i bolje prodiranje sunčevih zraka u unutrašnjost, što poboljšava osvjetljenje i zagrijavanje leje.

Nakon postavljanja rama dodaje se supstrat u koji će se sijati biljke. Najčešće se kao supstrat uzima sjesa zemlje i stajnjaka u omjeru 1:1 koji je potrebno prethodno dezinfikovati. Leje se pokrivaju ramom koji se može izraditi od drveta i najlona, a mogu poslužiti i razna druga rješenja (stari prozori, agrotekstil).

Ukoliko se očekuje hladni period dobro je imati asure za pokrivanje leja kako bi se što bolje zaštitile biljke. Mogu poslužiti i bale slame kojima se tokom noći prekriva leja. Provjetravanje leje je od izuzetne važnosti, naručito krajem zime, početkom proljeća ili početkom jeseni. Za dobro provjetravanje dovoljno je da se podigne ram leje.


Tagovi

Zaštićen prostor Proizvodnja rasada Tople leje Klijanje Zaštita biljaka Upotreba stajnjaka Slama Pljeva Gradnja leje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !