Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikve i bundeve
  • 10.07.2016. 08:00

Tikve, tikvice, bundeve i buče - uzgoj i berba

Tikve, tikvice, ljetne i zimske buče, bundeve i ukrasne (nejestive) tikve članovi su porodice tikva Cucurbitaceae.

Foto: Olichel/pixabay.com
  • 1.296
  • 51
  • 0

Tikve, tikvice, ljetne i zimske buče, bundeve i ukrasne (nejestive) tikve članovi su porodice tikva Cucurbitaceae. Bundeve i buče katkad se nazivaju zimskim plodovima. Beru se kasno u jesen i preko zime se mogu pohraniti na hladnom i suhom mjestu. Kad bundeve i buče dozriju kora im postaje čvrsta i obično je narančasta, prugasta ili plavo-zelena.

Meso im je bogato vitaminom C. Bundeve su lošijeg okusa od buča koje imaju pikantan okus i finiju teksturu. Obično se beru ranije u sezoni rasta i ne mogu trajati dugo kao zimske buče. Njihova je kora mekša, a meso je ukusnije.

Kod sadnje tikvica, tikva i bundeva ostavite metar prostora u svim smjerovima oko biljke ili dva metra kad je riječ o pužućim sortama. Nemojte saditi prije kraja svibnja ili početka lipnja jer morate biti sigurni da je prošla svaka opasnost od mraza.

Tikvice duge sezone rasta

Kako biste cijelo ljeto imali obilan urod tikvica, sijte ih sukcesivno između travnja i srpnja. U zatvorenom prostoru sjeme posijte u travnju, biljke potkraj svibnja presadite na otvoreno i berite od srpnja nadalje. Sjeme izravno u tlo posijte u lipnju i berite od kraja srpnja.

Tikvice koje su zapravo mlade tikve iznimno su plodno povrće, tako da nema potrebe za sadnjom više od dvije biljke odjednom. Oko baze mladih biljaka treba načiniti udubinu za zalijevanje koja će držati vodu i pobrinuti se da stiže na pravo mjesto.

Kupite sadnice ili uzgojite presadnice pod staklom. Potkraj lipnja ih presadite van ili sjeme potkraj svibnja ili početkom lipnja posijte izravno u tlo.

Riješite se korova

Ako sadite pužuće sorte tikva, bundeva i buča, one će ubrzo svojim lišćem prekriti veliko područje. Zato ne zaboravite na njihovo neobično širenje i iskoristite činjenicu da će ugušiti korov.

Ljestva kao oslonac

Da biljkama ponudite nešto na što se mogu penjati i skloniti ih s puta, stare drvene ljestve postavite uz ogradu ili zid. U podnožju posadite pužuće sorte i one će se brzo popeti uz prečke.

Dobri susjedi

Tikvice, tikve, buče i bundeve rast će bilo gdje, čak i u loše pripremljenom tlu dokle god u zemlju možete dodati dobro razgrađeno gnojivo, uspijevati će gdje god ih posadili. Najbolje mjesto za sadnju plodovitog povrća su zaklonjena, osunčana mjesta.

Sjetva na kompostnoj hrpi

Tikve, buče i bundeve trebaju obilje organske tvari i dobro uspijevaju ako ih posijete ili posadite izravno na kompostnu hrpu. Lišće većine bundeva i buča služi kao prirodan i privlačan prekrivač da kompostište ostane zasjenjeno i vlažno.

Vrijeme berbe

Tikve berite prema potrebi. Ako ih berete kad su dugačke 30 cm, s jedne biljke mogu se ubrati čak 24 ploda. Posljednja dva ili tri ploda ostavite na biljkama do listopada, kad će biti pune veličine i potpuno zreli. Tikvice berite kad su dugačke oko 15 cm. Što ih više berete, biljka će proizvoditi više plodova, a ako ih uberete kad su toliko velike, bit će vrlo ukusne. Pustite ih da narastu veće, bit će na pola puta da postanu tikve. Bundeve i buče su spremne za branje kad imaju dobru boju i razviju tvrdu koru. Lagano ih udarite rukom i ako zvuče šuplje, spremni su za branje. Drugi znak zrelosti ploda je boja lišća koja postaje smeđa.

Tikve berite i do tri mjeseca pohranite na prozračnom mjestu bez mraza.

Nakon berbe ubrane plodove otprilike deset dana ostavite na sunčanom mjestu ili u zatvorenom prostoru, zimskom vrtu ili stakleniku, tako da im kora otvrdne. Ako ih "sušite" na otvorenome, unesite ih u zatvoreno ako se predviđaju mrazovi. Zdrave bundeve do tri će se mjeseca održati u okolini zaštićenoj od mraza. Za najbolju zaštitu pohranite ih na razmjerno tople površine, primjerice drvo, karton ili nekoliko slojeva novinskog papira, a ne na hladne površine poput kamena ili beton.

Savjeti za uzgoj bundeva i buča

Većina ovih savjeta može se primijeniti i za uzgoj rajčica i krastavaca:

Potaknite više plodova

Rastuće vrhove glavnih izdanaka pužućih biljaka otrgnite kad dosegnu dužinu od 45 cm kako biste potakli rast postranih izdanaka i ženskih cvjetova.

Pomognite oprašivanje

Ako se plodovi ne razvijaju dobro, ručno oprašite biljke. Malim kostom pelud s muških cvjetova prenesite na ženske, koje ćete prepoznati po ispupčenju točno iza cvata.

Uklonite dio listova

Neposredno prije no što se razvije mala bundeva, uklonite dio listova sa stabljike koja nosi plod i ostavite samo dva ili tri lista točno iznad ploda.

Folijom protiv nametnika

Raširite li aluminijsku foliju na tlo oko baze biljaka, možete spriječiti viruse koje prenose tripsi i lisne uši. Gusjenice sovica otjerajte zamatajući stabljike u rukave od aluminijske folije, a rukav neka bude zakopan 2-3 cm u tlo. Folija za omotavanje iza biljaka, na ogradi ili zidu, pojačava svjetlost i zbunjuje nametnike.

Foto: Olichel/pixabay.com


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]