Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kornišona
  • 22.07.2016. 14:00

Studenti iz cijelog svijeta brali bh kornišone!

Studenti su u Velikom topličkom polju kod Živinica brali kornišone kako bi na simboličan način pružili podršku bosankohercegovačkoj privredi!

Foto: Jasmin Fazlagić/Kornišon/Facebook
  • 1.847
  • 91
  • 0

Firma Agrona d.o.o. Živinice u sklopu projekata "USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa" je u Velikom topličkom polju kod Živinica organizovala posjetu studenata iz cijelog svijeta koji su došli na praksu u BIH preko organizacije AIESEC.

Družili su se sa mladim studentima iz Brazila, Kanade, Portugala, Španije, Kine, Švicarske, Italije, Azerbejdžana, Turske, Litvanije, Grčke, Bahreina, Srbije, Bosne i Hercegovine koji su brali kornišone kako bi na simboličan način pružili podršku bosankohercegovačkoj privredi.

Pedesetak studenata koji su došli na praksu u BiH preko Aieseca bralo je kornišone

"0va firma i ovaj projekt dokaz su da u BiH biznis može da uspije, ukoliko su pojedinci samoinicijativni. Na taj način BiH može parirati velikim državama po pitanju proizvodnje ovakvih i sličnih proizvoda. To je ono što želimo prenijeti našim kolegama iz drugih zemalja", kazao je student iz BiH Aldin Bukvić.

Podsjećamo, USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa ima za cilj da poveća i iskoristi potencijal uzgoja kornišona, povrća i jagodičastog voća i njihove prerade u BiH, te da se povežu mali poljoprivredni proizvođači sa EU tržištem. Ovo partnerstvo između domaćih firmi, firme iz bh. dijaspore i USAID-a će se također koncentrirati na povećanje radnih mjesta u ruralnim područjima te edukacije poljoprivrednika i saradnika o uzgojem kornišona i dobrih poljoprivrednih praksi.

Otvaranje radnih mjesta i povećanje proizvodnje

Preko projekta "USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa" će se doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na jačanju ruralne ekonomije u BiH. Projekat planira obezbijediti radna mjesta za preko 5.000 ljudi, te povećati proizvodnju krastavca kornišona na preko 5.000 tona godišnje.

Studenti u nasadima u Velikom topličkom polju kod Živinica

Kroz ovaj projekat je obuhvaćen cijeli lanac vrijednosti, od poljoprivrednika, agronoma, lokalnih organizatora/koordinatora, otkupljivača, preradjivača, te firmi koje plasiraju proizvode na domaćem i ino tržištu.

Foto: Jasmin Fazlagić/Kornišon/Facebook


Tagovi

Agrona Kornišoni Berba Studenti Svijet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.