Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divovski puževi
  • 27.09.2015. 08:00

Panika zbog divovskih puževa!

Divovski su puževi na Floridi prvi puta uočeni 2011. godine i od tada se čine veliki napori za njihovo suzbijanje, a hrane se - svime!

Foto: modernfarmer.com/billy
  • 97
  • 4
  • 0

Porijeklom iz istočne Afrike, poznati pod svojim latinskim imenom Achatina Fulica, divovski su puževi postali pošast američkim usjevima. Dugi i do 20 centimetara, osim po napadima usjeva, ove su napasnike zabilježili i kako nagrizaju temelje kuća.

Grubo govoreći, ovi puževi jedu sve na što naiđu - obrstit će povrće, pojesti voće, lišće, stabljike i korijenje. Na Floridi ih trenutno smatraju glavnom i najopasnijom štetočinom. Poznato je da ponekada jedu kamenje i pijesak, iz još neutvrđenih razloga. Pojest će i kosti, a u nekim slučajevima i druge primjerke svoje vrste.

Prenose i bolesti

Budući da je riječ o hermafroditu koji ne treba partnera, brzo se i često razmnožava u svojih devet godina, što mu je procijenjeni životni vijek.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da ovaj puž može biti prijenosnik bolesti koje je u stanju prenijeti na čovjeka. Neke nisu niti toliko beznačajne, poput meningitisa.

Psi tragači u potrazi

Ovi su divovski puževi na Floridi prvi puta uočeni 2011. godine i od tada se čine veliki napori za njihovo suzbijanje.

Ipak, stručnjaci napominju da su u njihovom suzbijanju postigli pomak. U posljednjih nekoliko godina uspjeli su uništiti 150.000 primjeraka ove invazivne vrste, a naznake pokazuju kontinuiran pad populacije. "Program iskorjenjivanja je očito učinkovit i pokazuje činjenicu da je broj prikupljenih puževa tjedno pao s nekoliko tisuća u jednom trenutku na jednoznamenkasti broj“, javljaju američki stručnjaci.

Koliko je situacija kritična, govori u prilog i činjenica da za pronalaženje ovih puževa koriste i pse tragače. Puževe osobito privlače područja s bujnim zelenilom, kojih na Floridi ima bezbroj.

Foto: modernfarmer.com/billy1125


Tagovi

Štete od puževa Invazivna vrsta Divovski puževi Florida Hermafrodit


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]