Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva krompira
  • 15.01.2016. 12:00

Naklijavanjem krompira do dobrog uroda

Naklijavanjem krompira se ubrzava nicanje, olakšava agrotehnika i povećava prinos i do 10 procenata.

  • 4.055
  • 216
  • 0

U proizvodnji krompira velika pažnja se pridaje pripremi sjemenskih krtola za sjetvu. Priprema započinje u trenutku vađenja krtola i nastavlja se tokom perioda skladištenja koje zahtijeva specifične uslove. Razlog složenosti skladištenja krtola krompira je što krtole sadrže visoki sadržaj vode i izložene su napadu raznih bolesti i štetočina.

Uskladišten krompir treba prosušiti da bi došlo do zarašćivanja rana na krtolama. Sjemenski krompir se čuva na temperaturi od 3 do 4ºC u uslovima mraka tokom 4 do 6 mjeseci, što je sortna karakteristika. Suviše niske temperature dovode do izmrzavanja krompira, a visoke temperature dovode do ranog klijanja i dehidratacije krompira.

Kako do kvalitetnog naklijavanja krompira?

Posebnu pažnju treba posvetiti naklijavanju sjemenskog krompira neposredno prije sjetve. Naklijavanje je proces tokom koga krtola krompira iz faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima kako bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na krtole koje nisu podvrgnute procesu nakljavanja. Tako se primjerice dobivaju krtole čija je klijavost 100%, krompir niče ranije, a nakon nicanja dolazi odmah do ukorjenjivanja i bržeg rasta koji je ujednačen. Mjere zaštite se lakše provode, a brže se i uočavaju biljke sa simptomima bolesti ili oštećenja od štetočina. Olakšano je i sprovođenje agrotehničkih mjera. Biljakama je omogućeno bolje iskorištavanje vegetacijskog prostora, a sam period vegetacije je kraći, odnosno, kraći je period od sjetve do nicanja. Prednost je i što je sazrijevanje ujednačeno, olakšava se sortiranje, a prinos se povećava do 10%.

Temperatura, vlaga vazduha i svjetlost presudne za klijavost

Za naklijavanje krompira potrebno je obezbjediti odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svijetlost. Prostor u kome se vrši naklijavanje treba da je suv i da u njema nema vlage po zidovima, da je čist i dezinfikovan. Naklijavanje se može vršiti u staklenicima sa mliječnim staklima, u vanjskim uslovima ispod folija, u skladištima bez direktnog osvjetljenja (samo difuzno ili se postavljaju lampe). Prostor za naklijavanje treba da se lako provjetrava.

Za 1ha sjetvene površine potrebno je obezbjediti oko 10m² površine prostora. Krtole se tokom procesa naklijavanja najčešće stavljaju u drvene gajbice ili pvc mrežaste vreće, ali je manipulacija lakša sa drvenim gajbicama. Za naklijavanje se uzimaju krtole prosječne mase 50 do 60g. Za proizvodnju mladog krompira se često uzimaju sitnije krtole, jer daju manji broj stabljika što rezultira ranijim vađenjem mladog krompira.

Temperaturu, vlagu vazduha i jačinu svjetlosti treba podešavati tokom naklijavanja kako bi se dobile jake i zdrave klice i izbjegla pojava končastih klica. Končaste klice su duge, tanke i njihovo prisustvo je nepoželjno. One iscrpljuju krtolu, lome se prilikom sadnje i propadaju u tlu tj. dolazi do njihovog truljenja i ne mogu dati kvalitetnu stabljiku.

Končaste klice se posebno javljaju na krtolama ako je prethodna jesen bila duga, topla i bez dovoljno vode. U takve krtole lakše i brže prodire vazduh i pojavljuju se končaste klice. Na njihovu pojavu utiče režim temperature, vlage i svjetlosti. Na krtolama treba da su prisutne tipične klice dužine 2 do maksimalno 3cm, čvrste, intenzivne boje karakteristične za sortu (ljubičasta, zelena ili roza).

Kada započeti proces naklijavanja?

Dobro naklijavanje je potrebno započeti 8 do 10 sedmica prije sjetve uz postepeno povećanje temperature u prvoj fazi. Dužina perioda naklijavanja se, u zavisnosti od potrebe, može regulisati povećanjem ili snižavanjem temperature. U prve 2 do 3 sedmice naklijavanja temperatura treba biti oko 15ºC, vlaga treba da se kreće od 85 do 90% i treba da je potpuni mrak. Prvo će se pojaviti vršna klica. Nakon pojave klica dužine 1 do 1,5 cm pristupa se snižavanju temperature i osvjetljenju prostora. Temperatura se snižava na 8 do 10ºC i krtole se izlažu difuznoj svjetlosti ili su osvjetljene fluoroscentnim lampama tokom 12h dnevno. Ova faza traje nekoliko sedmica i daje čvrste, kompaktne klice sa ili bez korijenja. Proces naklijavanja krtola se može usporiti ako se temperaturua snizi na 5ºC.

Sječenje krtola krompira

Radi se o postupku u kome se od jedne krtole dobijaju 2 ili 3 dijela krtole sa jednakim brojem okaca, odnosno klica. Sječenjem krtola se dobija ušteda sjetvenog materijala, pobuđuje klijavost. Najčešće se primjenjuje kod sjetve mladog krompira ili na rahlom zemljištu, ne koristi se kod kasne sjetve i sjetve na teškim zemljištima. Provodi se u fazi naklijavanja 2 do 3 sedmice prije sjetve. Potrebno je najmanje 10 dana prije sjetve kako bi rana na krtoli, nastala sječenjem, zacijelila. Prilikom sječenja potrebno je nož redovno dezinfikovati. Može se sjeći krtola bez klice i sa klicom. Kod sječe sa klicama već vidimo broj aktivnih klica što nam olakšava sam proces sječenja. Na krtolama je potrebno poznavati donji dio, gdje je krtola stolonom bila povezana sa biljkom i na kojem je manje okaca, i gornji dio sa više okaca. Dobro presječen krompir treba da ima isti broj okaca ili klica i na lijevoj i desnoj polovini. To se postiže uzdužnim sječenjem. Sječeni krompir je manjeg rodnog potencijala i zato se sadi gušće na 25 do 28cm.

Dobro naklijali krompir u toploj zemlji niče za 18 do 25 dana.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Sjetva Naklijavanje Klice krompira Klijavost Skladištenje krompira Sjemenske krtole Sjetveni materijal Sječenje krtola krompira Rodni potencijal


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]