Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja češnjaka
  • 01.11.2016. 12:00

Mali savjeti za uspješnu sadnju bijelog luka

Češnjak/bijeli luk se obično sadi u jesen prije prvog mraza, što znači da ćete ga brati na proljeće ili ljeto.

Foto: Pixabay/PDPics
  • 9.022
  • 388
  • 0

Završetak sezone radova u vrtu idealno je vrijeme za sadnju češnjaka/bijelog luka. Češnjak se obično sadi u jesen prije prvog mraza, što znači da ćete ga brati na proljeće ili ljeto. Premda možda priželjkujete vrijeme odmora od radova u vrtu, nemojte zanemariti ovu važnu sadnju. Hobbyfarms donosi nekoliko savjeta kako je obaviti što uspješnije.

Kada ćete saditi bijeli luk, ovisi o vremenu u vašem području. Najbolje je saditi četiri do pet tjedana prije prvog mraza pa provjerite vremensku prognozu i radite u skladu s njom. Možda ćete vidjeti stabljike kako niću prije naleta hladnoće, što je u redu.

Glavicu bijelog luka rastvorite na češnjeve i izaberite najveće za sadnju. Izbjegavajte kupovne jer ih se (pre)često tretira protiv klijanja. Najbolje je nabaviti ga od pouzdanog povrtlara. Ne skidajte ljusku koja je ujedno i zaštita za češnjeve te ih zasadite tako da šiljastu stranu češnjaka usmjerite prema gore.

Češnjeve zasadite u dubinu od oko 8 centimetara i na razdaljinu od 25 centimetara kako bi razvili dobar korijen. Ako je potrebno, upotrijebite i metar kako biste izmjerili dubinu odnosno razdaljinu češnjeva, a rupe probušite motikom.

Posađeni bijeli luk dobro zalijte vodom. Želite li, možete dodati i neko sporo razgrađujuće gnojivo premda će kompost biti sasvim dovoljan za potrebe vaše biljke. Dobra odluka je i malčiranje odnosno stavljanje malča preko nasada.

Foto: Pixabay/PDPics


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani pa je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom i često se pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Bijeli luk Sadnja Savjeti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.