Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 06.10.2016. 08:00

List krompira kao čarobni lijek

U pitanju je supstanca solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krompira u Škotskoj mogla da napravi revoluciju, obezbjeđujući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Foto: agroklub
  • 2.867
  • 411
  • 0

Naučnici se nadaju da će uspjeti da iz stabla i lista krompira dobiju "čudotvorni lijek". U pitanju je supstanca solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krompira u Škotskoj mogla da napravi revoluciju, obezbjeđujući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Čudotvorni lijek

Zamislite supstancu koja ima potencijal da se bori sa kancerom, sidom, osteoporozom kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove. Škotski naučnici poljoprivrede istražili su mogućnost ekstrakcije jedinjenja koje se naziva solanesol, a dobija se iz odbačenih listova krompira, koji se uobičajno spaljuju ili bacaju. Kemijski to je ključna komponenta u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima ljepote, u borbi protiv starenja.

Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duvana, bibera, paprike, plavog patlidžana. Profesor Derek Stevart i dr Mark Tejlor iz Instituta James Huton, vjeruju da bi proizvodnja soleanesola mogla da napravi revoluciju u sektoru proizvodnje krompira. Profesor Stjuart, šef odjeljenja za kemiju ističe da se solanesol kao supstanca istražuje već nekoliko godina, a pionir istraživanja je Kina. Samo istraživanje je spekakularno s obzirom na rezultate do kojih se došlo.

Pet tona lista i stabljike po hektaru

Krompir se u Škotskoj, prošle godine, uzgajao na površini 25.800 ha na 2.600 farmi, a donio je dobit 167 miliona funti za ekonomiju ove države. Biljka krompira po hektaru proizvede više od pet tona lišća i stabljike po hektaru, a sadržaj solanesola procjenjuje se na oko 40 kilograma.

U zavisnosti od čistoće, supstanca solenesol može da dostigne veoma visoku cijenu na tržištu od čak 156.000 funti po hektaru.

Tekst: scotsman.com

Foto: agroklub


Tagovi

Škotska Biljke krompira Čudotvorni lijek Solanesol Proizvodnja koenzima Q10 Ekstrakcije Listovi krompira


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.