Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje u zaštićenom prostoru
  • 08.10.2016. 08:00

Kvalitet i količina vode bitni za razvoj biljke

Količina vode potrebna za nesmetan razvoj biljaka u zaštićenom prostoru kao i vrijeme i način navodnjavanja zavise od više faktora. To jest biljne vrste, kvaliteta vode, fenofaze biljke, načinu gajenja i mikroklime.

Foto: Bigstock/Lazurny
  • 2.601
  • 119
  • 0

Jesen je stigla! Iako ovaj period godine za mnoge znači privođenje kraju poljoprivrednih radova, za povrtare koji su se odlučili za proizvodnju u objektima zaštićenog prostora "zimski raspust" je još daleko s obzirom na to da mnogi nedavno počeli novi ciklus proizvodnje. Agrotehničke mjere su presudne za postizanje roda visokog kvaliteta, a veliki značaj ima kvalitet i količina vode kojom se biljka navodnjava.

Količina vode potrebna za nesmetan razvoj biljaka u zaštićenom prostoru kao i vrijeme i način navodnjavanja zavise od više faktora, savjetuje Igor Ristić iz srpske Savjetodavne službe. To jest, kaže, zavise od biljne vrste, kvaliteta vode, fenofaze biljke, načinu gajenja i mikroklime. Stvarne potrebne vrijednosti se mogu razlikovati. To zavisi od kvaliteta vode, tipa podloge, tipa zemljišta, sistema za navodnjavanje i temperature u stakleniku/plasteniku.

Kvalitet vode

Voda za navodnjavanje mora da ima zadovoljavajući kvalitet. Ocjenjuje se hemijski, mehanički i biološki sastav. Detaljne hemijske analize sprovode specijalizovane institucije, dajući preporuku za pripremu i način primjene. Ukoliko se koristi voda iz vodotokova i stajaćih voda analiza se obavlja kvartalno, pri promjeni godišnjih doba, a ukoliko je izvor nestalan i češće.

Faza rasta

Biljka u početnim fazama rasta zahtjeva manje količine vode jer je indeks lisne površine mali, pa je manja i transpiracija. S porastom biljaka i prelaskom iz jedne faze organogeneze u drugu, rastu potrebe za vodom u skladu sa osobinama biljne vrste i uslovima za razvoj.

Biljna vrsta

Svaka biljna vrsta zahtjeva poseban tretman. U slučaju da se proizvodi više vrsta biljaka u jednom stakleniku/plasteniku dobro bi bilo da se grupišu po vrsti, supstratu na kojem se proizvode i potrebama za navodnjavanjem i mikroklimom.

Količina vode i hraniva

Količina vode i hraniva zavisi od biljne vrste, perioda razvoja i trenutnih uslova za razvoj, prije svega svijetlosti. Količina se definiše na osnovu poznavanja prethodnih uticaja, a pokazatelj je, pri proizvodnji na supstratu i količina drenažne vode. Ukoliko je nema, navodnjavanje je nedovoljno, a ukoliko je previše treba smanjiti dotok vode.

Količina hraniva određuje se recepturama, a dodavanje obavlja ručno ili automatski. Ručno se sprovodi za manje objekte, površine do 1.000 m2. Računarski upravljana postrojenja za umiješavanje i navodnjavanje obavljaju dodavanje hraniva automatski u skladu sa zadatim programom. Količina rastvora koji se dovodi biljkama mijenja se u zavisnosti od osvjetljenja, odnosno aktivnosti biljaka. Tako se ne samo postiže veći prinos, već i štedi vode i hraniva, zaključuje stračnjak Igor Ristić.

Foto: Bigstock/Lazurny


Tagovi

Plastenik Biljna vrsta Zaštićen prostor Kvalitet vode Lisna površina Traspiracija Stakleni


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.