Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekomjeran uvoz
  • 01.06.2016. 08:00

Krompir na deponiji, nemaju ga kome prodati

Ostale su znatne količine krompira, ali ga nemaju gdje deponovati. Oni koji i uspiju naći kupca daju ga u bescjenje, po 25 feninga, kažu proizvođači iz RS.

Foto: Hans/Pixabay
  • 331
  • 16
  • 0

Više od 20% prošlogodišnjeg roda krompira završit će na deponiji, jer proizvođači iz RS nisu imali kome da ga prodaju, a i ono što su prodali bilo je u bescjenje, piše glassrpske.com.

Krive prekomjeran uvoz

Najveći krivac za ovakvu situaciju, tvrde proizvođači, je prekomjeran uvoz.

"Ostale su nam znatne količine krompira, a još veći problem je to što ga nemamo gdje deponovati. Oni koji i uspiju naći kupca daju ga gotovo džaba, po 25 feninga", rekao im je predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo.

Dodao je i da je prošlogodišnje odobrenje izvoza krompira u EU za naše proizvođače stiglo kasno. Stoga očekuju da će ove godine sa ranim krompirom već u julu izaći na hrvatsko tržište i da će u jesen imati manje količine na našem tržištu.

Traže sezonska ograničenja

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS Stojan Marinković kaže da je problem sa neprodatim povrćem i dijelom voćem nastao kao posljedica nekontrolisanog uvoza.

"Već neko vrijeme tražimo uvođenje sezonskih ograničenja u vrijeme kad pristižu proizvodi sa naših njiva. Borba za uvođenje zaštitnih mjera sa institucijama BiH traje deset, a za zaštitu domaće proizvodnje četiri godine, nažalost, bez uspjeha", rekao je Marinković.

Foto: Hans/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Izvoz Bescjenje Brane Mastalo Stojan Marinković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P