Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 09.02.2017. 10:00

Koje povrće dobro uspijeva u sjeni?

Zeleno lisnato povrće, keleraba, borač, lukovi, korjenasto povrće, neke začinske biljke i mahunarke su biljke koje odlično rastu na sjenovitim mjestima.

Foto: Pixabay.com
  • 4.671
  • 320
  • 0

Većina povrtnih vrsta za svoj rast traži osunčana mjesta, ali neke vrste podnose sjenu. Povrtnice kao što su zeleno lisnato povrće, keleraba, borač, lukovi, korjenasto povrće, neke začinske biljke, mahunarke su idealne za balkone, terase, dvorišta i bašte koji su djelimično u sjeni. Kvalitet i dužina osvjetljenja uticaće na izbor vrste. Uobičajeno je mišljenje da povrće neće rasti u sjeni, da će biti podložno bolestima i napadu štetočina, da će biti izduženo i donijeti slab urod. Pažljivim odabirom povrtne vrste koja traži manje osvjetjenja možemo da se nadamo uspješnoj povrtarskoj sezoni i dobrom urodu.

Kod odabira povrtnih vrsta treba krenuti od dužine perioda osvjetljenosti i kvaliteta svjetla. Na mjestima koja su potpuno u sjeni, iz objekata, ne treba gajiti povrće. Većinom se susrećemo sa djelimično osunčanim prostorom raspoloživim za gajenje povrća. Takva mjesta su mala dvorišta ili bašte u sjeni živice i drveća. Da bi sa uspjehom gajili povrće u sjeni mjesto treba da je najmanje 4h osunčano kako bi se biljke neometano mogle razvijati i rasti.

Povrtne vrste koje rastu u sjeni

Lukovičasto povrće

Lukovi su povrtna vrsta koja veoma dobro podnosi sjenu. Od lukova treba izabrati: luk vlašac, bijeli luk, višegodišnji luk, sremuš. Prirodno stanište ovih lukova su šumski proplanci koji su djelimično osvjetljeni. Luk vlašac i višegodišnji luk, sremuš u toku nekoliko godina prekriće mjesto na koje smo ga posadili i raširiti se. Bijeli luk će odlično napredovati u sjeni voćnih stabala (jabuka, kruška, šljiva, žbunaste voćne vrste) ukoliko voće gajimo bez upotrebe hemijskih preparata. Osim toga, bijeli luk će štititi navedene vrste od pojave bolesti i napada štetočina.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće odlično raste u sjeni, ali u zavisnosti od dužine i kvaliteta osvjeljenja period razvoja može da se malo produži u odnosu na osunčana mjesta. Djelimična sjena će usporiti pojavu generativne faze (cvijetanja). Cikla, mrkva, celer, peršun, pastrnak i rotkvice su idealne biljke sjene. Ukoliko ste ljubitelji male i sočne cikle onda je ovo vrsta koju ćete izabrati, jer cikla nikada u sjeni neće dati velike primjerke. Potrebno im je najmanje 4h osvjetljenja, posebno u jutarnjim satima.

Začinsko bilje

Kopar, korijander, menta, hren i origano se bez problema mogu uzgajati u sjeni. Hren se sa pravom može nazvati kraljem među biljkama sjene. Odlično raste na najsjenovitijim mjestima. Menta se može posaditi u voćnjacima gdje će se razmnožiti i zauzeti prostor.

Mahunarke

Mahunarke su još jedna grupa povrtih vrsta koje mogu da rastu i plodonose u sjeni. Izbor iz ove grupe pada na bob i grašak. Sjenovito mjesto koje smo odabrali za sjetvu boba i graška treba da se odlikuje dobrim provjetravanjem. Mahunarke posebno dobro uspjevaju usjeni jabuke, a za uzvrat obogaćuju tlo azotom koji nakupljaju u procesu azotofiksacije.

Zeleno lisnato povrće

Povrće koje se odlikuje velikim, zelenim listovima poput zelene salate, blitve, špinata, kupusa, brokolija i kelja će uspješno da raste u sjeni. Kupus i kelj će imati manje i nježnije glavice u odnosu na biljke iste vrste koje rastu na osunčanim terenima. Ovom povrću treba osigurati najmanje 5h osvjetljenja, posebno u jutarnjim satima.

Rabarbara i borač

Rabarbara je povrće koje formira mali žbun i odlično raste na sjenovitom mjestu. Borač je biljka koja svojim okusom posjeća na krastavac, a mlado lišće je odličan dodatak salatama.

Povrtne vrste koje ne treba gajiti u sjeni

Nekim povrtnim vrstama za rast i razvoj neće smetati djelimična sjena, ali će biti podložnije bolestima i napadima štetočina. U sjenovitim mjestima je povećana vlažnost, nakon kiše se lišće biljaka sporije suši i na taj način se stvaraju idealni uslovi za pojavu bolesti (plamenjača) ili za napad štetočina (puževi).

Povrće koje treba izbjegavati i ne saditi na sjenovitim mjestima su: paradajz, dinja, kukuruz, paprika, patlidžan, lubenica, krompir.

Navedene povrtne vrste traže 10h i više sati osvjetljenja kako bi dale dobar urod. Posebno su na nedostatak osjetljivi paradajz, dinja i paprika. Krompir je vrsta koja može da se gaji u sjeni, ali je problem što se nakon magle i kiše lišće sporo suši i dolazi do pojave plamenjače koju je u takvim uslovima veoma teško suzbiti.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Korabica

Korabica

Engleski naziv: Kohlrabi | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

Korabica je dvogodišnja biljka. U prvoj godini nakon četvrtog ili sedmog pravog lista počinje zadebljavanje stabljike, koja do tehnološke zrelosti poprimi kuglast, kuglasto... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Kopar

Kopar

Engleski naziv: Dill | Latinski naziv: Anethum graveolens L.

Kopar je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Njegove se ljekovite osobine spominju već u zapisima na papirusu, a izvorno potječe iz područja Palestine.... Više [+]

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Sjena Biljke sjene Keleraba Cikla Zelena salata Mahunarke Luk Kopar Menta Mrkva Rotkvice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.