Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko-zdravo povrće
  • 14.12.2016. 08:00

Ideju o eko povrću pretočila u porodični biznis

Nakon što je čvrsto odlučila baviti se proizvodnjom eko povrća, Ešefa Aličić ideju o zdravoj ishrani je pretočila u porodični biznis te već deset godina ima registriranu dodatnu poljoprivrednu djelatnost.

Foto: Bigstockphoto/sad
  • 2.936
  • 520
  • 0

Kada je prije više od deset godina saznala da boluje od opake bolesti, jednog oblika tumora, Ešefa Aličić iz Zavidovića odlučila se na proizvodnju eko zdrave hrane za sebe, svoju porodicu i sve one koji prepoznaju važnost zdrave ishrane.

Ešefa Aličić je istinski zagovarač proizvodnje eko hrane koja nije tretirana hemikalijama. Nakon što je čvrsto odlučila baviti se proizvodnjom eko povrća, ideju o zdravoj ishrani je pretočila u porodični biznis te već deset godina ima registriranu dodatnu poljoprivrednu djelatnost. No danas ne bi ni bila uspješna bez velike potpore i zalaganja cijele porodice.

Plastenička proizvodnja eko povrća

Ešefa Aličić u povrtnjaku

Proizvodnja ekološki zdravog povrća u plasteniicima je biznis koji joj je mnogo pomogao, kako u zdravstvenom tako i u financijskom pogledu. S obzirom da je ovaj način poljoprivredne proizvodnje bila nepoznanica, gospođa Aličić i njen muž su mnogo napora i truda uložili u edukaciju kako bi svoje znanje proširili na porodični biznis. Znanje su obogatili na mnogobrojnim seminarima i edukacijama od strane stručnjaka iz oblasti agronomije. Pored znanja i iskustva ova porodica posjeduje i porodični certifikat za ekoproizvodnju, što ih čini itekako konkurentnim na tržištu preplavljenom hranom koja je tretirana hemikalijama, pesticidima i genetski modificiranom hranom.

Proizvodnju ekološki zdravog povrća (paradajza, paprika i krastavaca) počela je na manjoj parceli, plasteniku od 100m2, a kako je posao rastao bilo je nužno proširiti proizvodnju na veću parcelu. Danas posjeduju četiri plastenika, na površini od 500m2 prostora. No pored proizvodnje povrća namjera joj je ozbiljno se posvetiti i proizvodnji voća.

Kombinovana proizvodnja

Zaštićeni prostori osiguravaju intenzivnu proizvodnju, kombinovanu proizvodnju povrća van sezone, veću kontrolu od bolesti i štetočina uz primjenu biološke kontrole, a što osigurava i zdraviju hranu. Poznato je da proizvodnja u zaštićenim uslovima osigurava raniju berbu, ali zahtjeva dodatne troškove za zagrijavanje. Iako su cijene proizvoda rane proizvodnje povrća više u odnosu na proizvode sa otvorenog, ujednačenost proizvoda, kvaliteta i brzina plodonošenja omogućava dobro tržište i bolji plasman.

Pri izboru mjesta za podizanje zaštićenih prostora jako je važno voditi računa o udaljenosti od fabrika, magistrala, o konfiguraciji terena, nagibu, položaju, visini podzemnih voda, zaštiti od vjetra i pristupačnosti vode. U neposrednoj blizini svakako trebaju biti izgrađeni objekti koji omogućavaju kvalitetnu i sigurnu snadbjevenost električnom energijom, plinom, vodom, i dobrom putnom mrežom.

Zaštita i tretman ekološkim preparatima

Jako malo se zna o zaštiti povrća ekološkim sredatvima. A kako nam je priroda podarila sve što je neophodno, potreba čovjeka je da nastoji otkriti recept koji nam je priroda podarila.

"Jedan od jakih i moćnih fungicida predstavlja mlijeko. Upravo se tretman povrća mlijekom pokazao čudotvornim u borbi protiv gljivičnih oboljenja, a rezultati tretiranja mlijekom su fenomenalni", ističe Ešefa dodajući da je u početku bila pomalo sumnjičava i iznenađena kada je zaštita njenih proizvoda u pitanju.

Međutim jedan od velikih problema predstavljaju insekti te se kao moćan insekticid za borbu protiv nametnika koristi prirodni preparat koprive i gaveza i to u vidu otopine. Upravo ovakav vid zaštite čini proizvodnju povrća organski zdravom hranom.

Saradnja i tržište

Bilo da je riječ o povrću kao sirovini ili gotovim proizvodima (sokovi, salate, ajvar) i bez obzira na količinu koju proizvede, svoje proizvode uspješno prodaje vjernim kupcima koji razmišljaju o zdravom načinu prehrane.

Počela je s jednim, sad ima četiri plastenika, a plan je uzgajati i voće

Tržište nije bazirala samo na prodaju na lokalnom području jer je potražnja za njenim proizvodima znatno veća te stoga uspijeva prodati po čitavoj Bosni i Hercegovini.

Jedan od vjernih otkupljivača certificirane proizvodnje eko povrća je tržni centar Armani u Žepču koji je prepoznao kvalitet i važnost proizvodnje i konzumacije zdrave hrane. Iako je put uspjeha jako trnovit važno je da se sve više pažnje posvećuje zdravoj ishrani.

Pomoć vlasti je ipak izostala

Iako je borba i zalaganje za ovaj biznis ogromna, kako bi povećala i proširila proizvodnju povrća tražila je podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju, no vlast kao da nema sluha. Uprkos tome hrabrost ove porodice je velika te uz sve napore nastavljaju raditi posao koji ih ispunjava jer kako kažu: "Nikada ne treba odustajati. Svaki čovjek treba postaviti cilj kako bi u životi bio što uspješniji".

Foto: Bigstockphoto/sad444; Ešefa Aličić


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja Edukacija Eko povrće Preparat koprive


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]