Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidroponski uzgoj
  • 07.01.2016. 14:00

Hidroponski uzgoj - uzgoj biljki bez tla

U zaštićenim prirodnim područjima neprestano se traže novi načini uzgoja kojima je cilj sprječavanje posljedica lošeg gospodarenja tlom. Uz to treba osigurati visoke prinose te zdravstveno ispravnu i ukusnu hranu.

Foto: pixabay.com
  • 2.212
  • 301
  • 0

Hidroponski uzgoj je inovativna tehnika uzgoja bez tla, a odvija se u grijanom zaštićenom prostoru što omogućuje uzgoj tokom cijele godine. Postoje različiti načini hidroponskog uzgoja, ali trenutno najpopularniji je uzgoj u anorganskom supstratu i to u kamenoj vuni.

"Biljka kao medij za svoj razvoj koristi zemljište, zrak ili vodu. Uzgoj na vodi je hidroponski način, dok proizvodnju u zraku nazivamo aeroponskom. Hidroponski način je najrašireniji u Australiji i Kanadi te Holandiji kad su u pitanju bliže zemlje. Uglavnom su to države koje imaju manje povoljne površine za uzgoj na zemlji kao klasičnom načinu proizvodnje", objasnila je Lutvija Karić, profesorica sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Hidroponska proizvodnja predstavlja intenzivni oblik poljoprivrede koji sa svojim brojnim prednostima može u potpunosti ispuniti zahtjeve potrošača za kvalitetnim proizvodima te proizvođaču osigurati dobar posao.

Foto: pixabay.com

Zelene grane/Raf Production za N1, novinarka: Lana Fazlić, snimatelj: Mirza Hodžić, montažer: Amel Begić


Tagovi

Hidroponski uzgoj Lutvija Karić Bosna i Hercegovina


Partner

Raf Production

Palmira Toljatija 5, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381 (0) 11 78 52 771, e-mail: office@rafproduction.rs web: http://www.rafproduction.rs/