Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krompira
  • 24.07.2015. 12:30

BiH odobren izvoz krompira u EU

Evropska komisija proglasila je BiH zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krompira, što omogućava poljoprivrednim proizvođačima u BiH izvoz krompira u EU.

Foto: depositphotos.com
  • 125
  • 4
  • 0

Iz Delegacije EU u BiH potvrđeno je da je poljoprivrednim proizvođačima iz BiH odobren izvoz krompira u zemlje Evropske unije. Proces izdavanja dozvole BiH da izvozi krompir u EU, završen je objavom odluke Evropske komisije u Službenom listu EU, kojom je BiH proglašena zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krompira.

U Delegaciji EU u BiH očekuju da će ovo doprinijeti povećanju izvoznih mogućnosti u BiH kao i konkurentnosti i rastu tog sektora, što bi trebalo cijeloj zemlji donijeti pogodnosti i pozitivne efekte.

Domaći proizvođači iznimno su zadovoljni ovakvim razvojem situacije, a odlukom su zadovoljne i institucije koje su bile zadužene za sprovođenje potrebnih mjera za omogućavanje izvoza.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je svaka pozitivna vijest o eventualnoj mogućnosti izvoza domaćih poljoprivrednih proizvoda dobrodošla za poljoprivrednike, koji pored niskih cijena i nekonkurentnosti u BiH zbog nekontrolisanog uvoza imaju otežan plasman svojih proizvoda. On je naveo i da domaći proizvođači, pored svega toga, imaju i težu mogućnost naplate svojih proizvoda.

Očekuje se povećanje broja proizvođača krompira

"Sa druge strane, sigurno je da ćemo se suočiti s ozbiljnim i veoma zahtjevnim tržištem koje će imati svoje visoke kriterijume za našu robu, dok će na naše tržište dolaziti veoma nekvalitetni poljoprivredni proizvodi iz tih zemalja", rekao je Marinković. On se zapitao i koliko će domaći poljoprivrednici uspjeti da obezbijede količina krompira za izvoz, jer se suočavamo sa sušama, a imamo veoma male površine koje se navodnjavaju. Prema njegovim riječima, logično bi bilo da se nakon odobravanja izvoza, poveća broj proizvođača krompira u BiH, posebno ako bude organizovan otkup krompira za izvoz.

Iz Udruženja proizvođača povrća RS, ranije su rekli da će dobijanjem zelenog svjetla za izvoz imati otvoreno tržište, što će sasvim sigurno povoljno uticati na proizvođače krompira u RS.

Pozitivan stimulans povrtarskoj proizvodnji

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu Evropske komisije, odgovoran za bezbjednost hrane, na sastanku krajem marta pozitivno je ocijenio podatke dostavljene iz BiH, te dao zeleno svjetlo Evropskoj komisiji za pripremu uredbe kojom proglašava da u BiH nema prstenaste truleži krompira. Iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, tada su kazali da je BiH konačno dobila dugo očekivanu vijest, kojom je pozitivno ocijenjeno sve ono što se radilo u protekle četiri godine, u sektoru zdravlja krompira. Kako su istakli, najveću korist od ovakvog razvoja događaja će imati proizvođači merkantilnog krompira u BiH, te su izrazili uvjerenje da će ovo biti pozitivan stimulans razvoju povrtarske proizvodnje, ali i ukupne poljoprivrede u BiH.

Naglasili su da su uspjeli uspostaviti funkcionalan fitosantirani sistem u BiH u oblasti zdravlja bilja i pokazati da može da funkcioniše složen administrativni sistem, organizovan na različitim nivoima vlasti, s jasnom podjelom nadležnosti.

Foto: depositphotos.com; blinow61


Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Proizvođači krompira Tržište Izvoz Plasman proizvoda Nekontrolisani uvoz Stojan Marinković Izvozne mogućnosti Prstenasta trulež krompira Konkurentnost