Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Starinske ruže - Noisette ruže

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Ukrasno bilje.

Nažalost, oglas nema fotke :(

Rasadnik ruža Virag

Kontakt - Rasadnik ruža Virag

pogledaj sve oglase partnera

Cijena: na upit

Opis

Noisette ruže nastale su u Kaliforniji u gradu Charlestonu na farmi Johna Champneysa (1743-1820.) Prva sorta dobivena je 1802. križanjem kineske ruže Parson's Pink ili Old Blush, kako je neki nazivaju, i Rose moschate koja spada u musk grupu ruža. Novonastala ruža je nazvana Champney's Pink Cluster. To je u stvari dosta bujni jednocvatući hibrid. Vjerojatno je ta sorta nastala slučajnim križanjem jer dotični gospodin nije bio selekcionar već se bavio uzgojem riže. Kinesku ružu Old Blush dobio je od susjeda Philippea Noisetta koji je bio cvjećar i rasadničar. Pošto su se u Kaliforniji u to doba i voćke uzgajale sjetvom sjemena, vjerojatno je Champney posijao sjeme iz plodova ubranih na grmu Old Blush koja je slučajno bila oprašena polenom sa Rosa moschate.

Champney stvoreni hibrid poklanja susjedu Philippeu Noisette, koji sije sjeme plodova Champney's Pink Clustera i izdvaja višekratno cvatuću ružu nazvanu Blush Noisette. Također se ne zna da li je ova sorta dobivena planskim ili pak slučajnim oprašivanjem. 1814. Philippe Noisette šalje umnoženi materijal sorte Blush Noisette bratu u Pariz koji je bio poznati vrtlar. U to doba Pariz je bio centar svijeta ruža. Nakon toga noisette hibridi (musk x china) postaju standardi kao ruže posebne ljepote, prvo u Francuskoj, a kasnije i širom Europe i SAD-a. Svi se rasadnici počinju njima baviti te se narednih pedeset godina stvara na stotine novih sorti. Većina noisette hibrida stvoreno je između 1820 i 1830. bilo u Charlestonu u SAD-u, bilo u Francuskoj. U tih deset godina stvoreno je više od stotinu hibrida.

Poznati selekcionari noisette ruža bili su Laffay, Cochet, Desprez, Mauget i Vibert. Cvjetovi ranih noisette hibrida roza su ili bijele boje, krupnijih cvjetova i većina ih cvate višekratno. Ta su svojstva nasljedili od kineskih ruža. Od musk ruža nasljeđuju bujnost i formiranje cvjetova u grozdovima. Razlog puno novonastalih noisette hibrida treba tražiti u bogatstvu sjemena koje daju prvonastali hibridi Champney's Pink Cluster i Blush Noisette. Oko 1925. francuski selekcionari pokušavaju dobiti žuti noisette hibrid križajući Blush Noisette sa Park's Yellow China. Time je dobiveno mnoštvo prekrasnih noviteta.

Rani noisette hibridi bili su botanički vrlo slični; ogromne kitice sa sitnim cvjetovima, svi su imali sivkasto lišće i bujan porast. No križanjem (prirodnim ili usmjerenim) s tea ružama ili s kompleksnim hibridima, dobivene su sorte raznih oblika cvjetova, veličine i ostalih karakteristika tako da ih je bilo teško klasificirati. Čak je 1898. francuski botaničar Sirodot noisette ruže razvrstao na deset podgrupa. Noisette ruže vrhunac dosežu uvođenjem sorte Gloire de Dijon i kasnije njenih nasljednika.

Noisette ruže ostat će zapamćene po ljepoti svojih hibrida kao penjačice najpogodnije za toplije krajeve, a stvorit će uvjete za zamah kasnije stvorenih Wichurana i Multiflora penjačica. Ono što je za nas od velike praktične važnosti jest da su Noisette ruže uz Tea ruže idealne za Dalmaciju i općenito za krajeve uz more, a činjenica je da su u tom području jako malo ili nimalo prisutni. Osim prvih noisette hibrida - Champney's Pink Cluster i Blush Noisette, poznate su i sljedeći rani noisette hibridi: Aimee Vibert, Belle Vichysoise, Blanc Pur, Bougainville, Bouquet de Marie, Bouquet Tout Fait, Mme Plantier, Narrow Water...
1845. postojalo je oko 300 sorti tea ruža - opisanih u Francuskoj. Dvadeset godina prije na vrhuncu su bile noisette ruže, a najviše su se uzgajale također u Francuskoj. Križanjem tea ruža s noisette ružama dobivani su hibridi climbera s krupnim cvjetovima, izrazito bujni, a koji su trebali vlažne i tople uvjete kako bi pokazali svu svoju ljepotu. Kao što je ranije napomenuto, prvi tj. raniji noisette hibridi imali su sitne cvjetove u grozdovima. I dok su većina tea ruža bili grmovi, križanjem s noisette dobivamo prekrasne penjačice ponekad zvane i tea-noisette penjačice.

Najpoznatije sorte Noisette ruža su:

  • Celine Forestier
  • Chromatella
  • Coquette des Blanches
  • Deschamps
  • Desprez a Fleurs Jaunes
  • Duarte de Oliveira
  • La Biche
  • L'Abondance
  • Lamarque
  • Marechal Niel
  • Eugene Verdier

Info

Kategorija: Ukrasno bilje
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 24.07.2015.
Datum izmjene oglasa: 27.08.2018.
Pregleda: 1985
Šifra oglasa: 22140

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas