Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poduzetništvu
  • 17.02.2017. 14:00

Žene poduzetnice i u krizi grade tržišne prilike

S ciljem osnaživanja žena da pokrenu biznis održan je skup "Poduzetnice regiona - zajedno smo jače". U maju slijede "Dani poduzetništva žena".

Foto: komorabih.ba
  • 557
  • 61
  • 0

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, a uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal, kojeg sprovodi GIZ, organizirala je skup na temu "Poduzetnice regiona - zajedno smo jače".

Na skupu, koji je održan 15. februara 2017. godine u prostorijama Komore u Sarajevu, istaknuto je da su se poduzetnice u regionu uspješno izborile s posljedicama globalne ekonomske krize, sarađuju i grade nove tržišne prilike.

Učesnice skupa razgovarale su, između ostalog, o stanju u poduzetništvu BiH, kao i značaju i radu poduzetnica u BiH. Tom prilikom je istaknuto da su poduzetnice umrežene i da je ta mreža velika, ali da nema preciznih podataka koliko je firmi u vlasništvu žena. Takođe, kazano je da žene u BiH uglavnom vode mikropreduzeća, ali mala i srednja, te da postoji mnogo samozapošljavanja žena, pogotovo u lokalnim zajednicama.

U maju "Dani poduzetništva žena"

Gošća na skupu bila je Sanela Dropulić iz Virtuelnog ženskog poduzetničkog centra koja je govorila o iskustvima poduzetnica iz Hrvatske, te prezentirala inovativan način njihovog uvezivanja i djelovanja.

Kako u zemljama regije, tako i u Hrvatskoj sve donedavno se nije tačno znalo koliko ima firmi i obrta u vlasništvu žena. Početkom 2016. godine započeli su s osnivanjem Virtuelnog ženskog poduzetničkog centra i danas imaju vrlo tačnu i preciznu bazu podataka o tome koliko ima žena vlasnica firmi ili obrta. Žene poduzetnice u Hrvatskoj i regiji, kako je kazala Dropulić, počele su sve više izvoziti, ne samo na tržišta susjednih država nego i u EU, pa čak i na dalja tržišta poput Kine ili SAD-a.

Na skupu je najavljeno da će se u maju mjesecu u Sarajevu održati "Dani poduzetništva žena" s ciljem poboljšanja položaja žena u lokalnim sredinama ali i pronalazak načina da ih se osnaži da pokrenu svoje biznise, navode iz Vanjskotrgovinske komore.

Foto: komorabih.ba


Tagovi

Žene poduzetnice Vanjskotrgovinska komora Biznis Poduzetništvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]