Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 16.06.2016. 18:00

Zbog neusvajanja dokumenata BiH gubi milione eura

Udruženje Aarhus centar BiH u sedam gradova provodi peticiju kako bi se nadležne natjeralo na usvajanje dokumenata kojima bi se zemlji odobrio pristup fondovima EU.

Foto: aarhus.ba
  • 258
  • 12
  • 0

Ulična kampanja Inicijative za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine i njihovim usklađivanjem sa pravnom stečevinom EU, organizirana je u sedam gradova Sarajevo, Tuzla, Banjaluka, Bugojno, Mostar, Doboj i Brčko.

Organizator je Udruženje Aarhus centar BiH. a cilj je upoznati javnost da postoje strateški dokumenti, koji stoje u ladicama (ne)odgovornih i tražiti podršku javnosti za stvaranje pritiska na donosioce odluka kako bi se čim prije ti dokumenti usvojili, a Bosni i Hercegovini odobrio pristup EU fondovima za sektor okoliša.

Gubitak miliona eura zbog inertnosti

BiH, naglašavaju, ostaje uskraćena za 50 miliona eura na godišnjem nivou, zbog neusvajanja dokumenata, koji već drugu godinu stoje u ladicama donosioca odluka. Usvajanjem ovih dokumenata BiH bi ispunila jedan od bitnih ciljeva Evropske komisije za nastavak procesa integracije BiH u EU i korištenje sredstava IPA II programa za sektor okoliša u periodu poslije 2017.

Kampanja će trajati četiri mjeseca, a završit će u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje će se prezentirati rezultati kampanje i predati peticija građana sa zahtjevima.

Osim na ulicama navedenih gradova peticiju možete potpisati i ovdje.

Foto: aarhus.ba


Tagovi

Peticija Aarhus centar Zaštita okoliša EU fondovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]