Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska komora
  • 01.09.2016. 10:00

Započela škola za poduzetnike u poljoprivredi

Projektom su osigurane i specijalističke obuke iz poljoprivrede za proizvođače jagodičastog voća, povrća u zaštićenom prostoru, mlijeka, tova junadi, uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelarstva.

Foto: komorabih.ba
  • 1.404
  • 72
  • 0

Škola za poduzetnike u poljoprivrednoj proizvodnji, namijenjena nezaposlenim osobama sa područja Kantona Sarajevo započela je jučer u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Školu, navode iz Komore, realizuju Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, Federalni zavod za zapošljavanje i USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II. Ukupna vrijednost FARMA II projekta iznosi 16,3 miliona dolara i trajati će narednih pet godina.

Neiskorišteni potencijali u poljoprivredi

Predsjednik Komore, doc.dr.sc. Bruno Bojić, pojasnio je da je riječ o projektu koji bi trebalo i da utiče na usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama privrede BiH. On je izrazio nadu da će polaznici steći nova iskustva, te dobiti podršku u materijalnoj, odnosno finansijskoj pomoći, kako bi se organizovali na pravi način. BiH, naglasio je, ima kvalitetne proizvode koji su sve zastupljeniji na inostranom tržištu

Obraćajući se prisutnima, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je da je glavna uloga Zavoda da bude otvoren za sve situacije koje idu u pravcu "skidanja" sa biroa i zapošljavanja lica, što je prepoznato u ovom projektu. Kada je riječ o poljoprivredi, prema riječima Lončareve, BiH ima puno neiskorištenog potencijala za koji su neophodna ulaganja kako bi se postigao željeni razvoj ruralnog područja.

Meriha Manojlović, vršilac dužnosti direktora USAID/Sweden FARMA projekta, istakla je da će planirane aktivnosti edukacije sigurno doprinijeti povećanju uspješnosti novoosnovanih obrta u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Drago nam je da budemo dio ovog programa i pružimo pomoć poljoprivrednicima koji su se uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje odlučili pokrenuti vlastitu proizvodnju i time obezbijediti posao za sebe i svoju porodicu. USAID/Sweden FARMA II će pružiti tehničku pomoć kako bi se povećala uspješnost ovog programa i obezbijedilo održivo zapošljavanje u poljoprivredi", rekla je Manojlović.

Specijalističke obuke za proizvođače

Podsjećamo, školom su predviđena predavanja iz oblasti finansija i računovodstva, pripreme poslovnog plana, komunikacijskih vještina i vještina prodaje, te razumijevanja pravnih zahtjeva u funkcionisanju malih biznisa.

Pored navedenog, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom osigurane su i specijalističke obuke iz poljoprivrede za proizvođače jagodičastog voća, povrća u zaštićenom prostoru, mlijeka, tova junadi, uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelarstva. Nakon teoretskog dijela škole koji će trajati dva mjeseca, planirana je i realizacija.

Foto: komorabih.ba


Tagovi

Farma II Vanjskotrgovinska komora Škola za poljoprivrednike


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...