Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 16.05.2016. 12:00

Zabranjuje se korištenje GMO proizvoda?

Prema Zakonu o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, koji će se razmatrati u utorak, zabranilo bi se vezivanje stoke, korištenje GMO proizvoda, uništavanje pčela na saću.

Foto: Meli
  • 1.655
  • 82
  • 0

Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji koji podrazumijeva zabranu vezivanja stoke, zabranu korištenja GMO proizvoda, uništavanja pčela na saću te drugo napokon bi trebao zaživjeti u Federaciji. Kako pišu nezavisne.com, predstavnički dom Parlamenta FBiH prijedlog ovog zakona trebao bi razmatrati u utorak, a njegovim usvajanjem FBiH bi konačno dobila propis koji regulira poljoprivrednu organsku proizvodnju.

Patnje životinja svesti na minimum

Prema zakonu, trajanje prijevoza stoke mora biti svedeno na minimum, životinja mora imati stalni pristup otvorenom prostoru, bilo kakva njena patnja mora se svesti na minimum uključujući i vrijeme klanja, a broj životinja mora biti ograničen.

Dozvoljene su, objašnjavaju, samo prirodne metode razmnožavanja, životinje se hrane organskom hranom, a čišćenje objekata dozvoljeno je samo proizvodima odobrenim za upotrebu u organskoj proizvodnji. Sisavci koji doje mogu se hraniti samo prirodnim, po mogućnosti, majčinim mlijekom, dok košnice u pčelarstvu trebaju biti izrađene od prirodnih materijala. Proizvođači moraju dobiti certifikat i biti upisani u registar.

Sporazum o stabilizaciji

Cilj donošenja zakona je ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i pravno reguliranje oblasti kako bi bili stečeni uslovi za razvoj organske proizvodnje. Aktivnosti na donošenju ovog zakona započele su 2008., a zbog činjenice da nije donesen, nema nadzora ni kontrole organske proizvodnje i proizvoda koji se nude na tržištu.

Republika Srpska, pak, je još 2004. godine donijela Zakon o organskoj proizvodnji, a 2013. godine je donesen i novi.

Foto: Meli1670/Pixabay


Tagovi

Zakon o organskoj proizvodnji FBiH Zabrana vezivanja stoke Zabrani GMO


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]