Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska poljoprivreda
  • 19.12.2016. 08:00

Za 7 godina Rusija će proizvesti dovoljno za sebe

Rusija nastoji održati primat u proizvodnji strateških prehrambenih proizvoda!

Foto: bigstockphoto.com, gubti
  • 1.190
  • 244
  • 0

Ruska poljoprivreda se, ne od danas, može pohvaliti velikim brojkama u proizvedenim količinama pšenice ili drugih prehrambenih proizvoda, a to su strateški proizvodi o kojima svaka zemlja pomno vodi računa, pogotovo zemlja kao što je Rusija, koja nastoji održati primat u proizvodnji strateških prehrambenih proizvoda.

Kako je na ruskoj Državnoj Dumi, Donjem domu Federalne skupštine, rekao ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev, govoreći o uspjesima agroindustrijskog kompleksa i planovima za izvoz, da će za sedam godina Rusija proizvesti dovoljno poljoprivrednih proizvoda i neće morati uvoziti, javlja Rossiskaja Gazeta. Našalio se i ogradio da se to ne odnosi na egoztično voće koje u Rusiji ne uspijeva.

Rusija neće morati uvoziti hranu?

Kao prioritet u narednim godinama, ministar Tkačev je naveo povećanje obradivih površina koje se trenutno ne obrađuju iz raznoraznih razloga i vraćanje zapuštenih površina u poljoprivrednu proizvodnju. On računa da je moguće vratiti u obradu 10 do 12 miliona hektara i naveo primjer da je danas pod žitaricama zasijano 47 miliona hektara dok je, primjerice, 1978. bilo 78 miliona hektara. I s tih, manjih površina, ove godine je požnjeveno 117 miliona tona što je rekord u suvremenoj povijesti Rusije.

Samodostatni u pšenici

"Više smo prikupljali samo daleke 1978. godine, kada je prikupljeno 127 miliona tona, ali da danas imamo pod žitaricama tolike površine kao 1978., prinos bi bio 200 miliona tona. Od ukupnog prinosa 72 miliona tona otpada na pšenicu, što je također apsolutni rekord. U potpunosti smo samodostatni u proizvodnji kvalitetne pšenice, zadržali smo svjetski primat u izvozu pšenice", rekao je ministar Tkačev dodajući kako će Rusija u ovoj poljoprivrednoj godini izvesti gotovo 40 miliona tona žitarica.

Rusija bi u 2020. mogla povećati izvoz mesa do milion tona pod uvjetom da otvori azijska tržišta, tržišta zemalja Perzijskog zaljeva i drugih regija. U devet mjeseci ove godine Rusija je izvezla 150.000 tona mesa, što je za 60% više nego u istom razdoblju prošle godine. Proizvodnja svinjetine u ovoj će godini porasti za 10% - na 4,4 miliona tona, peradi za 3% - na 6,3 miliona tona, a proizvodnja govedine će iznositi 2,9 miliona tona, što je otprilike kao i prošle godine.

Izgraditi više od 800 mliječnih farmi

Ruski ministar poljoprivrede je ukazao na mogućnosti povećanja udjela u izvozu mliječnih proizvoda, ali za to bi se trebale povećati proizvedene količine mlijeka do 5-7 miliona tona.

"To znači da do 2020. trebamo izgraditi više od 800 mliječnih farmi - 160 farmi godišnje. Zasad dinamika rasta proizvodnje mlijeka u poljoprivrednim poduzećima i na farmama ostaje na razini od 3%", izvijestio je Tkačev i dodao kako Ministarstvo poljoprivrede planira, kako bi se situacija poboljšala, povećati potporu za poljoprivrednike koji se bave mesnim i mliječnim govedarstvom, a namjeravaju provesti i intervencije za mliječne proizvode i osigurati zaštita domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije od strane proizvođača krivotvorina.

Povećanje plasteničke proizvodnje povrća

"Rusija će ove godine povećati proizvodnju povrća u staklenicima za 25%, na 840.000 tona godišnje i za četiri godine proizvodnja je već narasla za pola. No još smo daleko od toga da proizvodimo koliko nam je potrebno i u narednih pet godina moramo svake godine uvoditi otprilike po 400 hektara ili 80 staklenika godišnje. Ukupno trebamo izgraditi 400 staklenika ukupne površine 2.000 hektara", rekao je ruski ministar poljoprivrede dodajući kako je plan do 2020. zasaditi 50.000 hektara novih vinograda.

Kako piše ruski list Izvestija, ministar poljoprivrede Ruske Federacije Aleksandar Tkačev izjavio je da bi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije mogao doseći 15 milijardi dolara do kraja ove godine, ali i to da će Rusija u istom tom razdoblju uvesti ukupno poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 20 milijardi dolara, što je poboljšanje u odnosu na prije tri godine kada je uvoz ovih proizvoda iznosio 40 milijardi dolara.

Foto: bigstockphoto.com, gubti


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište Poljoprivreda Izvoz Hrana Uvoz Rusija


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete