Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji 2016
  • 24.03.2016. 15:45

Usvojen Plan korišćenja podsticaja u poljoprivredi

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 60 miliona KM.

  • 276
  • 13
  • 0

Vlada Republike Srpske na redovnoj je sjednici donijela Odluku o usvajanju Plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 60 miliona KM.

Sredstva iz ove odluke raspoređuju se za podršku tekućoj proizvodnji, u visini od 46.975.000,00 KM, za podršku dugoročnom razvoju, u visini od 10.885.000,00 KM i za ostale mjere, u visini od 2.140.000,00 KM.

Veliki napredak u obezbeđenju uslova za izvoz mleka u EU

Vlada se upoznala i sa Informacijom o preduzetim aktivnostima na obezbjeđenju uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, i kontroli inspekcije EK u periodu od 14.03. do 25.03.2016. godine. Istaknuto je kako je zahvaljujući profesionalnom i stručnom radu napravljen veliki napredak, što je inspekcija Evropske komisije i konstatovala. Veterinarska služba Republike Srpske, koju čine resor za veterinarstvo, republička veterinarska inspekcija, gradska/opštinska veterinarska inspekcija, laboratorija i veterinarske organizacije, spremno je dočekala inspektore DG SANTE EU, kroz aktivnosti:

  • registracije farmi muznih krava
  • odobravanje farmi muznih krava za proizvodnju sirovog mlijeka namijenjenog za tržište evropske unije
  • registracije sabirnih mjesta za sirovo mlijeko
  • edukacije farmera, veterinara, veterinarskih inspektora iz oblasti sprovođenja obaveznih veterinarskih mjera, kao i o načinu provođenja službenih kontrola
  • analize stanja u oblasti identifikacije i kontrole kretanja goveda u Republici Srpskoj/Bosni i Hercegovini.

Nastavlja se sa aktivnostima napređenja postojećeg stanja

Sve aktivnosti veterinarske službe su potvrdile ekvivalentsnost sistema Republike Srpske u pogledu zdravlja životinja i bezbjednosti proizvodnje mlijeka i proizvoda od mlijeka sa sistemom EU. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz angažman svih veterinarskih institucija u Republici Srpskoj će i dalje nastaviti aktivnosti na unapređivanju postojećeg stanja, kako bi se obezbjedila prohodnost i za ostale farmere i proizvođačke kapacitete.

Na održanoj sjednici Vlada je usvojila i Informaciju o projektu "Izgradnja sekundarne kanalizacione mreže sa priključnim šahtovima u naseljima Stočna pijaca 1, Stočna pijaca 2 i Lipovača", koji se realizuje na teritoriji opštine Gradiška. Osim toga je donijela i Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Plan utroška sredstava - Transfer za JU "Vode Srpske", za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 8,3 miliona KM.

Foto:bigstockphotos.com;Yastremska


Izvori

Vlada Republike Srpske


Tagovi

Podsticaji Razvoj poljoprivrede Izvoz mlijeka Evropska komisija Kontrola Farme krava Tržište mlijeka Proizvodnja mlijeka