Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Kakanj
  • 21.06.2015. 13:00

Ulaganje u poljoprivredu privuklo nove proizvođače

Ulaganje u poljoprivredu u općini Kakanj privuklo je nove poljoprivredne proizvođače. Samo prošle godine u registar je upisano novih 150 poljoprivrednih proizvođača.

Foto: depositphotos.com
  • 60
  • 3
  • 0

Poljoprivreda u Kaknju doživljava svoj novi zalet. Povećanjem raznih aktivnosti općina Kakanj u posljednje dvije godine uspjela je intenzivirati poljoprivrednu proizvodnju, ali i privući brojne investitore u taj kraj.

Podsjetimo samo na dvije velike investicije u posljednjih nekoliko mjeseci, a riječ je o Agroproteinki koja gradi novu tvornicu za toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem proizvodnje animalnih proteina, te životinjske i tehničke masti i u nju će uložiti 20 miliona KM, te mesnoj industriji Bajra iz Travnika koja će u izgradnju svojih proizvodnih pogona u Kaknju uložiti 50 miliona KM. Tu su i brojne investicije za podršku održivom poljoprivrednom poduzetništvu, ulaganju u nove zasade jagodičastog voća te brojne druge aktivnosti.

Bržem razvoju doprinijele su i općinske službe u suradnji sa poljoprivrednim udruženjem Kakanjska poljoprivreda - KAP. Rezultati su vidljivi jer je već sada zabilježeno povećanje proizvodnje svježeg kravljeg mlijeka koje se predaje registriranim otkupljivačima. Ova općina bilježi povećanje proizvodnje mlijeka za deset puta, a zasijano je i duplo više poljoprivrednih površina nego što je to bio slučaj prošle godine.

Kako navodi portal visoko.ba, ova je općina za razvoj poljoprivrede prošle godine izdvojila 129.569 KM, i to kroz poticaje u proizvodnji mlijeka i meda, biljnoj proizvodnji u plastenicima, ali i organiziranju otkupa poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Sve je to rezultiralo i većim brojem registriranih poljoprivrednih gazdinstava pa je samo prošle godine u registar upisano novih 150 poljoprivrednih proizvođača.

Foto: depositphotos.com; zenpix


Tagovi

Ulaganje u poljoprivredu Općina Kakanj Agroproteinka Mesna industrija Bajra Proizvodnja mlijeka Plastenici Razvoj poljoprivrede Otkup Poljoprivredni proizvođači