Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje poticaja
  • 23.12.2015. 09:30

Ukidaju se poticaji na izvoz agro proizvoda

Zemlje unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO) složile su se kako će ukinuti poticaje na izvoz poljoprivrednih proizvoda kako bi izjednačile konkurentnost siromašnih i bogatih zemalja i učinile trgovinu - poštenijom.

  • 82
  • 5
  • 0

Zemlje unutar Svjetske trgovinske organizacije (World Trade Organization, WTO) složile su se kako će ukinuti poticaje na izvoz poljoprivrednih proizvoda. Razvijene zemlje složile su se kako će stati na kraj sustavu potpora, a zemlje u razvoju tu odluku moraju ispoštovati do kraja 2018. godine, najavljeno je na 10. konferenciji ministara zemalja WTO u Keniji.

Svjetska trgovinska organizacija je međunarodna organizacija koja predstavlja institucionalni i pravni okvir multilateralnog trgovinskog sustava u područjima carina i trgovine robama, uslugama i intelektualnom vlasništvu, a ukupno broji 162 države članice.

Poštenija trgovina?

Iz WTO-a navode kako je ovo najvažniji događaj za poljoprivredu još od osnutka organizacije 1995. godine. Ukidanje potpora za izvoz poljoprivrednih proizvoda trebalo bi pomoći farmerima u siromašnim zemljama kako bi se natjecali na transparentiji način. Ipak, neke od trgovinskih barijera i dalje ostaju neriješene.

"Odluka koju ste danas donijeli vezano za izvoznu konkurentnost je zaista izvanredna", rekao je šef WTO, Roberto Azevedo u završnom govoru, prenosi BBC. WTO je nazvao odluku povijesno važnom, dok je Europska komisija istaknula kako je odluka poticajna za pošteniju trgovinu između zemalja.

Foto:depositphotos.com


Tagovi

Poticaji Poljoprivredni proizvodi Carina WTO Trgovina Svjetska trgovinska organizacija Ukidanje poticaja Roberto Azevedo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."