Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerko Ivanković Lijanović
  • 28.09.2015. 15:00

Uhapšen Jerko Lijanović!

Najmanje šest bivših, ali i sadašnjih funkcionera je uhapšeno, među kojima i bivši ministar poljoprivrede u prethodnom sazivu vlade Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović zbog sumnje u nezakonitu raspodjelu poljoprivrednih poticaja.

Foto: Mili Marušić/ŠirokiBrijeg.info
  • 460
  • 41
  • 0

Gdje ima dima tu ima i vatre, pa tako i gdje ima novca za raspodjelu obično ima i nezakonitih radnji. Ako je ovo samo početak, onda će se klupko nezakonitih radnji i zloupotrebe položaja dugo odmotavati.

Akciju pretresa kuća i hapšenja jutros su sproveli kantonalni organi vlasti u suradnji sa Federalnom upravom policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK. Kao razlog hapšenja i privođenja pojedinih osoba navode se nezakonite radnje u vezi isplate poljoprivrednih poticaja.

Uhapšeni bivši ministri poljoprivrede

Najmanje šest bivših, ali i sadašnjih funkcionera je uhapšeno, među kojima i bivši ministar poljoprivrede u prethodnom sazivu vlade Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović.

Prema informacijama koje je potvrdila i policija uhapšeni su i bivši ministar poljoprivrede u TK Edin Ajanović, poslanik u Skupštini TK Mersed Šerifović te zamjenik ministra poljoprivrede Posavskog kantona.

Nezakonita raspodjela poljoprivrednih poticaja

Ovo nije prvi put da je bivši ministar Jerko Ivanković Lijanović privođen, jer je i prošle godine priveden te je protiv njega pokrenuta istraga, upravo zbog kako se tada navodilo nezakonite raspodjele poljoprivrednih poticaja. Također se sumnja da se novac iz fondova namijenjen poljoprivrednicima uglavnom dijelio onima koji su povezani sa NSRzB bez bilo kakvih kriterija.

Očito je da su najviše ispaštali ponovo vrijedni i pošteni poljoprivrednici i farmeri, jer mnogi od njih nisu imali priliku da dobiju zasluženi novac iz fondova koji su upravo bili namjenjeni njima. Političke igre i ovaj put su pokazale da i kod raspodjele poljoprivrednih poticaja postoje nezakonite radnje, posebno kod kriterija po kojima se raspoređuju, a detaljna revizija će tačno utvditi za koliko su sredstava uskraćeni poljoprivrednici koji ispunjavaju sve kriterije za dodjelu poticaja.

Foto: Mili Marušić/ŠirokiBrijeg.info


Tagovi

Novac Zloupotreba Hapšenje Policija Poticaj Ministar Poljoprivreda Jerko Ivanković Lijanović Edin Ajanović Mersed Šerifović Istraga NSRzB


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.