Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvojni projekt
  • 13.05.2016. 17:00

U navodnjavanje ulažu 24 miliona dolara

Planirano je da se u okviru ovog Projekta izgrade sistemi za navodnjavanje na 5.000 hektara, na području Republike Srpske.

Foto: Music
  • 331
  • 15
  • 0

Projekt razvoja navodnjavanja vrijedan 24 miliona američkih dolara, čiji je cilj rehabilitacija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, te izgradnja novih sistema, u toku je u Republici Srpskoj.

Kredit Svjetske banke

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, od ukupne procijenjene vrijednosti projekta od 24 miliona dolara, 85% će se finansirati iz kredita Svjetske banke, a minimalno 15% će obezbijediti korisnici, lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske. Planirano je da se u okviru ovog projekta izgrade sistemi za navodnjavanje na 5.000 hektara.

Podsjećaju, u prvoj fazi realizacije projekta (2013. -2014) izgrađena su dva sistema za navodnjavanje pod pritiskom u Novom Selu (622 hektara), opština Bijeljina, i Gojkovo i Stakića polju (202 hektara), opština Pelagićevo.

No, zbog majskih poplava 2014. godine, sistemi nisu stavljeni u rad. U 2015. godini, međutim, prema izvještajima dobijenim od korisnika sistema, primjena navodnjavanja je uticala na povećanje prinosa zasijanih kultura 30-35% u poređenju sa površinama koje se nisu navodnjavale.

Priprema tehničke dokumentacije

U drugoj fazi realizacije Projekta u pripremi je tehnička dokumentacija za izgradnju sistema za navodnjavanje na lokacijama Ljubinjsko polje (250 hektara), opština Ljubinje, 20 mjesnih zajednica (488 hektar), opština Bratunac, i na lokalitetu Maglajani (160 hektara), opština Laktaši.

Ministarstvo je pokrenulo inicijativu i za projekat izgradnje "'spojnog kanala'" dužine od devet kilometara za zahvatanje vode iz rijeke Vrbas u kanal Osorna za navodnjavanje potencijalnih 3.000 hektara obradivih površina na području koje pripada opštinama Laktaši i Gradiška. U toku je priprema tehničke dokumentacije.

Pored navedenog, Jedinica za koordinaciju međunarodnih projekata Ministarstva prikuplja informacije i podatke od zainteresovanih strana za dodatne projekte koji bi se mogli eventualno uzeti u razmatranje za finansiranje.

Trenutno su u razmatranju lokacije na području opštine Gradiška sa razvijenom intezivnom proizvodnjom jabučastog voća, te Trebinjsko polje sa značajnim površinama prvenstveno pod vinogradima (opština Trebinje), zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Foto: Music4life/Pixabay


Tagovi

Navodnjavanje Ministarstvo poljoprivrede Republika Srpska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.