Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udar na poljoprivredu
  • 04.08.2016. 12:00

Traže se načini ublažavanja posljedica SSP-a

Radni sastanak s predstavnicima Svjetske banke održat će se 9. augusta u Sarajevu. Tada će se više znati o negativnim posljedicama SPP-a na poljoprivredu BiH.

Foto: vladars.net
  • 117
  • 5
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr. Stevo Mirjanić održao je radni sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, a povodom najavljenog sastanka 9. avgusta, sa predstavnicima Svjetske banke u Sarajevu.

Predstavnici Ministarstva su prezentovali poljoprivrednicima moguće mehanizme za ublažavanje posljedica primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). O analizi koju bi trebalo da sačini Svjetska banka na osnovu dogovora s predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom i institucijama RS, a koje se tiču nadoknade gubitaka poljoprivrednicima koji bi eventualno nastali prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije, razgovarao je i tokom radne posjete preduzeću Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice.

Isplata podsticaja sukladno likvidnosti budžeta

Postignut je dogovor, da se u narednom periodu još više ojača spona između “Mlijekoprodukta“ kao prerađivačkog kapaciteta te primarnih proizvođača. Resorno ministarstvo apsolutno će, naglasio je, podržati primarnu proizvodnju a samim tim dati sigurnost ovoj kompaniji kada je riječ o preradi i plasmanu proizvoda na domaće i strano tržište.

Kada je riječ o pravilniku koji obuhvata dio o kvalitetu mlijeka, dogovoreno je da se on mora i dalje provoditi, a kada je riječ o podsticajima, oni sigurno neće izostati.

"Podsticaji će biti u primarnoj proizvodnji onako kako je to predviđeno pravilnikom i tu nema nikakve dileme i biće isplaćivano saglasno našim mogućnostima i likvidnosti budžeta RS", rekao je Mirjanić.

Podsjećamo, na sastanku predsjednika RS Milorada Dodika sa ministrom poljoprivrede Njemačke Kristijanom Šmitom dogovoreno je da će Svjetska banka izvršiti procjenu negativnih efekata po domaću poljoprivredu, koje će proizvesti potpisani Protokol uz SSP između BiH i EU. Na tom je sastanku takođe dogovoreno da će Evropska komisija i njemačko ministarstvo poljoprivrede dati podršku za ublažavanje posljedica primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Foto: vladars.net


Tagovi

Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić SSP Udruženje proizvođača Svjetska banka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete