Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teška borba
  • 24.01.2017. 08:00

Spas za bh. poljoprivredu leži u izvozu mesa

Iz godine u godinu napretka u bh. poljoprivredi ima. Unatoč tome što novca nedostaje, poljoprivrednici nisu odustali od proizvodnje i izvoza.

Foto: Facebook
  • 2.125
  • 353
  • 0

"Veliki proizvođači se trude opstati, a mali proizvođači ako nisu ništa napravili u 20 godina, neće im biti lako u budućnosti", rekao je za Agroklub.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Bićo je rekao kako napretka u poljoprivrednom sektoru iz godine u godinu ima, no ističe kako razvoj poljoprivrede koči nedostatak novčanih sredstava. Prema njegovim informacijama poticaji za 2016. godinu još nisu isplaćeni.

"Isplata svih poticaja nije ni blizu. Npr. nije isplaćen treći kvartal za mlijeko. Poticaja nema jer nema novca i zbog prevelikog duga. Ministar kaže kako je naslijedio velike dugove, tako da zbog tih dugova uvijek nedostaje novca za tekuću godinu", objašnjava Bićo.

Nema plavog dizela

Bićo kaže kako se mali poticaji ne isplaćuju redovito, te ističe problem plavog dizela za poljoprivrednike.

"Nemamo plavi dizel, mali poticaji se ne isplaćuju redovito, katastrofa jedna. Stanje ide na bolje silom prilika. Ozbiljni proizvođači moraju ulagati i moraju ići naprijed. Da je RS normalan imali bi 100 milijuna eura iz IPA fondova. Imali bi kapitalne investicije. Ovako, bh. poljoprivrednik nema što ima svaki normalni poljoprivrednik u EU", rekao je Bićo i dodao kako nepostojanje poljoprivredne strategije na državnoj razini koči IPA fondove.

Rekao je kako je BiH nužno više sredstava da bi proizvodnja postala konkurentna i kaže kako je "bh. proizvod od zemlje do police jako skup".

Izvoz mesa svjetlo na kraju tunela

Šansu za bh. poljoprivrednike vidi u izvozu. "Mlijeko, mladi krumpir, meso, kornišoni svi oni mogu ići na izvoz. Mi imamo dosta proizvoda koji mogu ići na izvoz i to nije problem. Problem je nerentabilna proizvodnja", ističe Bićo.

Kao pozitivnu stvar ističe dogovor s Turskom oko izvoza govedine.

"Imamo dogovor s Turskom da svake godine izvezemo 15.000 tona mesa u Tursku. Nadamo se da ćemo postići višegodišnji dogovor i da će se ta brojka povećavati", rekao je Bićo.

Foto: Facebook


Tagovi

Nedžad Bićo Poljoprivreda Izvoz Meso Turska Plavi dizel BiH Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]