Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lakše provjere poticaja
  • 25.10.2016. 16:00

Softverom do reda i kontrole isplate poticaja

Novi sistem predstavlja modernizaciju cjelokupnog procesa obrade poticaja u Federaciji BiH, kojim će se omogućiti lakše provjere, te osigurati bolje praćenje u provedbi Programa poticaja te efikasnije planiranje poljoprivredne politike, kaže federalni ministar Dedić.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 1.215
  • 59
  • 0

U Federalnom zavodu za poljoprivredu na Butmiru održana je danas prezentacija softvera za obradu novčanih poticaja u poljoprivredi, pri čemu je također predstavljen web portal za podršku poljoprivrednicima u Federaciji BiH.

"Novi sistem predstavlja svojevrsnu modernizaciju cjelokupnog procesa obrade poticaja u Federaciji BiH, kojim će se omogućiti lakše provjere, te osigurati bolje praćenje u provedbi Programa poticaja te efikasnije planiranje poljoprivredne politike na osnovu pouzdanih podataka i jasne slike stanja u poljoprivredi", istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Kako je dodao, osim što će se uvesti red i kontrola, te staviti trošenje javnih sredstava pod veći nadzor, ovaj sistem također će osigurati lakše analiziranje i pouzdanost podataka, bolje praćenje i planiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Moderan informacioni sistem

"Važno je svakako istaći da će navedeno softversko rješenje uvelike olakšati posao resornim kantonalnim ministarstvima, općinskim službama, inspekcijskim i drugim organima te zavodima koji su uključeni u proces obrade poticaja u poljoprivredi u Federaciji BiH" kazao je ministar Dedić.

Kako bi se modernizirao cjelokupni proces i objedinili postojeći informacijski sistemi u Ministarstvu, ovim softverskim rješenjem uspostavlja se moderan informacioni sistem koji će osigurati učinkovitost, ekspeditivnost i transparentnost u provedbi Programa poticaja. Nadalje, izvršit će se integriranje već postojećih informacijskih sistema u Federalnom ministarstvu, posebno registra poljoprivrednih gospodarstava i klijenata u kojem je do sada registrirano više od 60.000 poljoprivrednih gospodarstava u 79 općina Federacije.

Kao naredni korak u provedbi ovog sistema, u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima provest će se predstavljanje i upoznavanje predstavnika poljoprivrednika sa web portalom za pružanje podrške poljoprivrednicima FBiH.

Ovom portalu će pristup imati svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, gdje će ostvarivati uvid u stanje svoga imanja i status tekućih zahtjeva za podrške, uz mogućnost preuzimanja obrazaca neophodnih za prijavu, te dobivati ostale relevantne i pouzdane informacije.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Softver Novčani poticaji Modernizacija Federalno ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]