Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 20.07.2016. 12:00

Saniranje negativnih efekata potpisanog SSP-a

Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić uputio je pismo šefu delegacije Evropske unije u BiH Larsu Gunaru Vigemarku.

Foto: vladars.net
  • 173
  • 8
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr. Stevo Mirjanić uputio je pismo šefu delegacije Evropske unije u BiH Larsu Gunaru Vigemarku.

"U razgovoru predsjednika Milorada Dodika i ministra poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita usaglašeno je da Svjetska banka kao nezavisna institucija izvrši analizu efekata adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) po poljoprivredu Republike Srpske i BiH. Na bazi ove analize definisaće se mjere za saniranje negativnih efekata adaptacije SSP-a na poljoprivredni sektor Republike Srpske i BiH u čemu će odlučujuću ulogu imati SR Njemačka", stoji u pismu.

Kreditni aranžman i predpristupni fondovi

Takođe je, dodaje, dogovoreno aktiviranje autonomnih trgovinskih mjera za voće i povrće, te rješavanje provoza živih životinja i roba životinjskog porijekla kroz zemlje Evropske unije, odmah po parafiranju protokola uz SSP.

"Dodatne ponude, iskazane sa Vaše strane i od strane ministra Šmita, odnosile su se na rješavanje kreditnog aranžmana sa MMF, te korištenje predpristupnih fondova EU (IPARD 2). Od Vas i ministra Šmita, dobili smo uvjerenje da neće biti novih ograničenja u pristupu ovim sredstvima, nakon parafiranja sporazuma. S obzirom da je Bosna i Hercegovina dana 18.07.2016. godine u Sarajevu parafiranjem SSP ispoštovala svoj dio preuzetih obaveza sa navedenog sastanka, ostajemo u uvjerenju da ćete i Vi realizovati preuzete obaveze sa Vaše strane, a koje ste i sami potvrdili, zaključuje se u pismu.

Pismo je upućeno i ambasadi SR Njemačke u BiH, te Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Foto: vladars.net


Tagovi

Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić SSP Lars Gunar Vigemark


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas