Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvostruki šampioni
  • 20.02.2017. 14:00

Šampioni u proizvodnji povrća i - kuglanju!

Na prostorima bivše Jugoslavije ne postoji selo sa više majstora kuglanja i uzgajivača lubenice, krompira, luka i drugog povrća, kao što su Donji Karajzovci, selo u srcu Lijevče polja.

Foto: Boško Grgić, Milan Pilipović
  • 5.778
  • 815
  • 0

Kada rade u njivi i proizvode na stotine tona lubenice, krompira, luka ili kukuruza po domaćinstvu, mještani Donjih Karajzovaca su šampioni u svojoj branši. Nenadmašivi. A kada se odmore od njivskih poslova i svoje umijeće okušaju u kuglani Karajzovčani su opet šampioni, jer imaju najviše devetki, kugla ih najbolje sluša i najsložniji su i u sportu.

Iz samo tri kuće u Donjim Karajzovcima, selu smještenom u srcu Lijevče polja, ima dovoljno kuglaša za jedan klub. Pa čak i preostane. Četrdesetpetogodinji Milan Šukalo zajedno sa sinom Draganom čini okosnicu Kuglaškog kluba Lijevče iz Nove Topole. Takmiče se u prvoj ligi RS, a Dragan igrajući na dvojnu registraciju nastupa i za premijerligaša BiH gradišku Kozaru. Milan i Dragan svakog proljeća siju na desetine hektara lubenice, krompira, luka. Preostane zemljišta i za kukuruz, kako bi modernu farmu svinja podmirili kvalitetnim kukuruzom.

Boro i Goran Topolović u lubenicama

"Imamo mnogo prijatelja širom BiH koje smo stekli i kuglanjem i poljoprivredom. Dosta kupaca koji nam dođe u Donje Karajzovce po bostan , krompir ili svinje upoznali smo baš u kuglani. Dokazali smo da sport i poljoprivreda mogu ići ruku pod ruku", kaže Milan Šukalo,svojevremeno kao pionir najmlađi učesnik legendarnog takmičenja orača "Titova brazda".

Prve živinarske farme podignute u Donjim Karajzovcima

Pola kilometra dalje nalazi se ogromna farma za uzgoj pilića, podignuta među prvim farmama ovakvog tipa u Lijevče polju. Peradarstvom se prvi u ovom kraju počeo baviti Mile Kecman, a potom su se u taj posao uključili i sin Zoran i unuk Ratko. Nadaleko su poznati po kvalitetnim pilićima, poštovanju rokova isporuke i kvalitetnim usjevima sa njive. Zanimljivo je da su nezamijenjive karike u Kuglaškom klubu Lijevče upravo Zoran i njegov sin Ratko.

"Kuglanje nam je izduvni ventil. Teško je po cijeli dan raditi u njivi i na farmi. Stalno moramo misliti o hranjenju pilića, ventilaciji , grijanju, zdravstvenom stanju, isporuci. Na kuglani mislimo o čunjevima i o tome kako da nadigramo protivnika i uglavnom nam to uspijeva", kaže Zoran Kecman.

Odmah preko puta nalazi se imanje Miodraga Miše Tatića. Ranč kao iz bajke. Vrijedni Tatići takođe proizvode povrće, uspješni su na tržištu, ali jednostavno ne mogu bez kuglanja. Zajedno, u istoj ekipi kuglaju Mišo i njegov sin Dalibor .

"Mi smo ljubav prema kugli naslijedili od naših očeva, koji su takođe bili vrsni kuglaši. Eto naši sinovi su nas već nadmašili što je veoma dobro. Dobro je da nas podržavaju i u radovima na njivi, pomažu nam u radu sa traktorima i tu su takođe šampioni", kaže Mišo Tatić.

Šampioni u poljoprivredi, nenadmašivi su i u kuglanju

Donji Karajzovci oduvijek prednjače

Osim iz ove tri porodice, još nekoliko domaćinstava u Donjim Karajzovcima uživa u kuglanju. Najbolje se osjeti kada je u pitanju neki važan meč, tada pola sela ostavlja na nekoliko sati njivu i odlazi na kuglanje, ili da igra ili da navija. Donji Karajzovci su zaista specifično selo. Među prvima u regionu Karajzovčani su izgradili vlastite sisteme za navodnjavanje, živinarske i svinjogojske farme, nabavili savremenu mehanizaciju. Povezali su se sa strukom pa siju sjemena najboljih hibrida, kaleme lubenice, posjećuju najprestižnije izložbe i sajmove.

Sve im to rezultira vrhunskim kvalitetom i urodom i veoma su zadovoljni uprkos činjenici da im premije i podsticaji kasne, ili im probleme stvaraju kasni mraz ili grad tokom ljeta. I na polju sporta su šampioni. Kada izađu sa njive i late se kugle onda zaista mogu pobijediti ili pak namučiti i najbolju ekipu iz regiona. Ovo selo sa manje od hiljadu mještana po mnogo čemu je upisano u zamišljenu mapu najuspješnijih sela Bosne i Hercegovine, pa čak i šire.

Foto: Boško Grgić, Milan Pilipović


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Milan Šukalo Dragan Šukalo Mile Kecman Zoran Kecman Ratko Kecman Miodrag Mišo Tatić Kukuruz Kuglanje Svinje Dalibor Tatić Lubenice Donji Karajzovci Lijevče Nova Topola


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]