Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 23.09.2016. 12:00

Rusi završavaju kontrolu, ukida se zabrana uvoza?

Ruski inspektori, nakon proizvođača voća i povrća, završavaju pregled domaćih mljekara i kompanija mesne industrije. Otvara li nam se opet to veliko tržište?

Foto: Bigstockphoto/Lazurny
  • 1.105
  • 54
  • 0

Rusija bi mogla ukinuti zabranu izvoza voća i povrća iz BiH. Pitanje izvoza, rekao je mMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, može se smatrati konačno riješenim. Prema njemu, ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i očekuje se da ta zabrana bude ukinuta već danas.

"Ponudili su Ministarstvu da se potpiše protokol o suradnji u kojem ćemo definirati određena pitanja. Mi smo pristali na to i u Vijeću ministara BiH pokrećemo procuduru i vjerujem da potpisivanje protokola neće usporiti skidanje ove privremene zabrane, te smatram da je to jedna od dobrih vijesti", rekao je Šarović, a prenosi abcportal.

Podsjećamo, ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" 4. augusta je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Ruska inspekcija potom je, od 17. do 20. augusta, obišla proizvođače i pogone u kojima se pohranjuje voće i povrće.

Poziv i irskim inspektorima

Trenutno u BiH, već desetak dana, borave predstavnici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji obilaze mljekare i kompanije mesne industrije. Danas završavaju posjetu.

''Kada je riječ o izvozu mesa vidjet ćemo kakav će biti njihov izvještaj. Oni promatraju sustav u BiH, da li je osposobljen zapovjedni lanac, dakle veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde. Također, kontroliraju kompanije da bi utvrdili kakvi su njihovi kapaciteti i da li su tako organizirane da zadovolje ruske standarde. Očekujem njihov završni izvještaj i nakon toga vidjet ćemo tko je prošao. Nadam se da će ih proći priličan broj", izjavio je Šarović.

Vrlo brzo bit će upućen i službeni poziv inspekciji Ureda EU za hranu i veterinarstvo iz Dublina da dođu u BiH i obave preglede funkcioniranja državnog sustava kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa. Pozitivna ocjena značila bi izvoz piletine na tržište EU.

Foto: Bigstockphoto/Lazurny


Tagovi

Rusija Zabrana uvoza Voće Povrće Meso Mlijeko Inspektori Kontrola


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete