Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola mraza
  • 28.01.2017. 18:00

Razvijen prvi sustav za kontrolu mraza

Znanstvenici iz Čilea, svjesni utjecaja koji mraz ima na poljoprivrednike, razvili su prvi sustav za kontrolu mraza.

  • 687
  • 81
  • 0

Znanstvenici iz Čilea, svjesni utjecaja koji mraz ima na poljoprivrednike, razvili su prvi sustav za kontrolu mraza.

Ova mobilna platforma ima za cilj olakšati život ne samo poljoprivrednicima nego i svima koji se bave stočarstvom jer generiranu energiju vjetra mogu koristiti kad se primjerice svinje za vrijeme visokih temperatura nađu u stanju mirovanja, za rashlađivanje.

Platforma skuplja vlagu tj. vodenu paru i energiju vjetra i onda je koristi kad su niske ili visoke temperature raspršivanjem toplog zraka ili vode/kad su visoke temperature i na taj način pomaže u borbi protiv mraza i suzbijanju posljedica mraza.

Suzbijanje posljedica mraza

Još nije poznato koliko će tih platformi bit potrebno za veća imanja, jer je sve još u procesu razvijanja i pronalaženju idealnog rješenja i karakteristika.

Zahvaljujući visini ove platforme, propeler može generirani zrak koristiti za hidratiziranje voća kada su visoke temperature, jer ima prskalice, a sa druge strane može primjenom vrućeg zraka dovesti do oduzimanja vlage, tj. dehidratiziranja voća i povrća koje može biti ugroženo zbog previše vlage.

Kontrola gubitaka u poljoprivredi

Ova osobina ga čini korisnim za svako godišnje doba, jer zbog klimatskih promjena poljoprivrednici su sve više izloženi poljoprivrednim gubitcima. U odnosu na druge tehnologije koje imaju sličan cilj, ova mobilna platfroma troši pet litara petroleja umjesto 50 litara koliko neki uređaji troše. Visina se može prilagoditi, što ga čini pogodinim za više objekata.

Kako je prokomentirao poljoprivredni inženjer i član ovog znanstvenog tima, Rodolfo Cortes cilj im je da poljoprivrednicma olakšaju te da od ove mobilne platforme stvore strukturu koja je slična mobitelu sa aplikacijama i da omoguće poljoprivrednicima da osim kontrole utjecaja mraza kontroliraju i ostale faktore koji dovode do poljoprivrednih gubitaka.


Tagovi

Kontrola Klimatske promjene Mraz


Autorica

Marija Boljevic

Više [+]

Po zanimanju specijalista zaštite životne sredine. Radi kao naučna novinarka više od 5 godina. Članica Balkanske mreže naučnih novinara, a predsjednica Udruženja naučnih novinara Crne Gore.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete