Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registar poljoprivrednika
  • 15.07.2016. 08:00

Raste broj RPG-ova u BiH

U proteklih nekoliko godina unazad pa sve do danas zabilježen je rapidan porast registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, posebno u sektoru govedarstva, pčelarstva i voćarstva.

Foto: evgenius/bigstockphoto.com
  • 1.227
  • 241
  • 0

Često naglašavanje i medijsko bombardovanje o tome kako je BiH poljoprivredna zemlja sa oko 60% stanovništva koje živi u ruralnom području sa velikim potencijalom za razvoj u budućnosti postaje sve više opravdano. U općoj potrazi za poslom i nesigurnom položaju u ostalim industrijskim granama ljudi se sve više okreću vlastitom biznisu kroz poljoprivrednu proizvodnju.

U proteklih nekoliko godina unazad pa sve do danas zabilježen je rapidan porast registrovanih poljoprivrednih gazdinstava posebno u sektoru govedarstva, pčelarstva i voćarstva. Također uporedo sa povečanjem broja RPG-a, širi se i spisak RK-a (registrovanih klijenata) na području FBiH što je preduslov svakom proizvođaču ako želi ostvariti pravo na poljoprivredni poticaj. Osim pravnih pogodnosti i prava ostvarivanje poticaja, svakako za večinu poljoprivrednika vlastiti biznis predstavlja satisfakciju i zadovoljstvo da je narodski rečeno "sam svoj gazda".

Mali porodični poslovi

Veliki dio cjelokupne privrede predstavljaju tzv. mali porodični biznisi koji večinom posluju u okvirima poljoprivredne proizvodnje. Negdje oko 70% poljoprivredne proizvodnje u BiH upravo je koncentrisano na malim poljoprivrednicima i porodičnim gazdinstvima. Svi članovi porodice su uključeni i u proizvodnju, prodaju ali i marketing. Prodajno izložbeni sajmovi su manifestacije na kojima se jasno uočava i dobija slika o broju i raznovrsnosti malih porodičnih gazdinstava. Pa tako na štandovima se mogu pronaći razni proizvodi poput domaćih sokova, đemova, biljnih preparata, organskih proizvoda te animalnih proizvoda poput pečenice, sudžuke i raznih vrsta sireva. Razvoju porodičnih obrta uveliko su doprinjeli i projekti pomoći pri samozapošljavanju federalnog Ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva koje je prepoznalo mogučnosti i potencijal vlastitih porodičnih biznisa/obrta, naročito u poljoprivredi.

Kako registrovati RPG

Upisom u RPG i RK evidentiraju se ljudski potencijali, zemljište i stoka, dok upis u Registar klijenata omogućuje ostvarivanje novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Upis u registre je dobrovoljan, uz napomenu da samo registrirani korisnici imaju pravo podnositi zahtjeve za novčane podrške i druge oblike potpore u poljoprivredi. Upis se obavlja u Općinskoj službi nadležnoj za poslove u poljoprivredi prema mjestu prebivališta nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili drugog fizičkog lica, neovisno o mjestu obavljanja poljoprivredne djelatnosti i sjedištu gospodarskog/privrednog društva, zadruge ili drugog pravnog lica i obrtnika neovisno o mjestu obavljanja poljoprivredne djelatnosti u BiH. Nosilac poljoprivrednog gazdinstva može biti upisan u RPG kao nosilac samo jednog poljoprivrednog gazdinstva.

Potrebna dokumentacija:

  • ovjerena fotokopija lične karte ovlaštenog lica za zastupanje;
  • rješenje o registraciji pravnog lica (ovjerena fotokopija);
  • potvrda obveznika PDV-a i ID broj (ovjerena fotokopija);
  • posjedovni list (izvadak zemljišta) na ime podnosioca zahtjeva (original ili ovjerena fotokopija), samo za upis u RPG;
  • ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili ugovor o davanju zemljišta bez naknade (original ili ovjerena fotokopija), samo za upis u RPG;
  • potvrda banke o otvorenom računu (original ili ovjerena fotokopija);
  • karton deponovanih potpisa (original ili ovjerena fotokopija).

Foto: evgenius/bigstockphoto.com


Tagovi

: BiH Ruralno Biznis Poljoprivredno Gazdinstvo Poticaj Privreda Porodica Proizvod Obrt Registar


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.