Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 11.11.2016. 16:00

Rast industrijske proizvodnje i zaposlenosti

Pozitivni efekti iz 2017. godine trebali bi u 2018. dovesti do daljnjeg jačanja rasta ekonomske aktivnosti u BiH na realnu stopu od 3,8%, a u 2019. godini očekuje se ekonomski rast od 4%, kažu u Vijeću ministara BiH.

Foto: vijeceministara.gov.ba
  • 125
  • 5
  • 0

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar - august 2016. godine u kojoj je istaknut rast industrijske proizvodnje od 3,8% u odnosu na isti period prethodne godine.

Broj zaposlenih osoba u julu 2016. godine iznosio je 728,72 hiljada, što je za 1,7% više u poređenju s julom 2015. godine, a broj nezaposlenih u augustu 2016. godine je smanjen za 3,8% i iznosio je 520,6 hiljada. Najveći doprinos ukupnom rastu broja zaposlenih je u prerađivačkoj industriji i trgovini te u popravci motornih vozila.

Povećanje vanjskotrgovinske robne razmjene

U augustu 2016. godine prikupljeni neto prihodi od indirektnih poreza ostvarili su rast od 11,5% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Istovremeno, poreske uprave u BiH su prikupile ukupno oko 523 miliona KM od direktnih poreza, doprinosa i ostalih prihoda, što je za 9,6% više u odnosu na isti period godinu ranije.

Na kraju osmog mjeseca ove godine ukupni depoziti su iznosili 17,2 milijardi KM sa stopom rasta od 7,9% na godišnjem nivou, a najveći doprinos rastu predstavljaju depoziti stanovništva s rastom od 6,4% na godišnjem nivou.

Tokom augusta 2016. godine nastavljeno je povećanje vanjskotrgovinske robne razmjene sa svijetom, što je rezultat registriranog rasta izvoza roba od 5,2%. Vanjskotrgovinski robni deficit u Bosni i Hercegovine u periodu januar - august 2016. godine iznosio je više od 4,3 milijarde KM i u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 3,3%.

Također, Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu 2017. - 2019. u kojoj se predviđa ekonomski rast BiH u 2017. godini od 3,4%.

Očekivani ekonomski rast od 4%

Istovremeno, jačanje izvoza i bolji poslovni ambijent, kao rezultat početnih efekata reformskih procesa, te pozitivna poruka investitorima koju šalje postojanje aranžmana sa MMF-om, trebali bi podstaći rast privatnih investicija na realnu stopu od 7,9%.

Pozitivni efekti iz 2017. godine trebali bi u 2018. godini dovesti do daljnjeg jačanja rasta ekonomske aktivnosti u BiH na realnu stopu od 3,8%, a u 2019. godini očekuje se ekonomski rast od 4%. Rast u eksternom okruženju bi trebao podstaći veće stope rasta bh. izvoza i investicija.

Foto: vijeceministara.gov.ba


Tagovi

Vijeće ministara BiH Vanjskotrgovinska razmjena Rast industrijske proizvodnje Zaposlenost


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.