Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi sistem
  • 23.11.2016. 18:00

Predstavljen softverski sistem za obradu poticaja

Novi softver sistem Federalnog zavoda za poljoprivredu olakšat će obradu zahtjeva za poticaja nadležnima i biti podrška poljoprivrednicima.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 286
  • 14
  • 0

Nakon što je prošlog mjeseca prezentiran kantonalnim službenicima te predstavnicima ostalih aktera u ovom procesu, sada su općinski službenici imali priliku da se upoznaju sa prednostima novog sistema i inoviranim pristupom obrade poticaja te novim funkcijama ovog softverskog rješenja.

Prezentacija nove verzije softvera za registraciju poljoprivrednih gazdinstava integrisanog u sistem plaćanja te Farmer web portal za podršku poljoprivrednicima u Federaciji BiH. održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu na Butmiru.

Softverom do reda i kontrole isplate poticaja

Kako podsjećaju iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, realizacija poticaja za poljoprivredu u Federaciji BiH vrši se na osnovu Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju (Službene novine Federacije BiH br. 42/10), Programa utroška sredstava i podzakonskih akata za svaki pojedini model podrške. Sektor za poljoprivredna plaćanja u Ministarstvu, zajedno sa kantonalnim ministarstvima i općinskim uredima za poljoprivredu, vrši obradu svih zahtjeva za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na Farmer web portalu za pružanje podrške poljoprivrednicima FBiH svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva će moći ostvarivati uvid u stanje svoga imanja i status tekućih zahtjeva za podrške, te dobivati ostale relevantne i pouzdane informacije, kao i mogućnost preuzimanja obrazaca neophodnih za prijavu. Ovaj portal također će olakšati posao općinskim službenicima koji ostvaruju direktni i prvi kontakt sa poljoprivrednicima.

Ovom događaju prisustvovalo je 150 predstavnika službi nadležnih za poljoprivredu iz 79 općina Federacije koji rade na unosu podataka i vode registar poljoprivrednih gazdinstava na lokalnom nivou.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Federalno ministarstvo poljoprivrede Softver Novi program Farmer Web portal


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.