Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o stabilizaciji
  • 23.06.2016. 18:00

Povećane izvozne kvote za ribu, šećer i vino

Sporazum podrazumijeva postepeno prihvaćanje kvota, ali i povećanje izvoznih kvota kao što su riba, šećer, vino te mogućnost izvoza voća i povrća kao i daljnji nastavak izvoza pilećeg mesa i konzumnih jaja, kaže Zvizdić.

Foto: vijeceministara.gov.ba
  • 278
  • 12
  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je Predsjedništvo BiH da usvoji izvještaj o tehničkim pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Uvjet je to da se BiH nađe na dnevnom redu EU idućih tjedana.

Naime, Vijeće za opće poslove EU zasjeda narednog petka, a Vijeće za vanjske poslove EU 18. jula te se očekuje da BiH realizira svoju obavezu prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Vijeće za vanjske poslove EU će nakon toga predložiti da se sastavi mišljenje Europske komisije o kandidatskoj aplikaciji i mogli bi dobiti Upitnik EU početkom jeseni.

Povećanjem kvota do održive poljoprivrede

Ispregovarana adaptacija sporazuma, naglasio je, ne može imati negativne posljedice na poljoprivredu u BiH. "Sporazum je dobro ispregovaran i podrazumijeva postepeno prihvaćanje kvota, ali i povećanje izvoznih kvota kao što su riba, šećer, vino te mogućnost izvoza voća i povrća kao i daljnji nastavak izvoza pilećeg mesa i konzumnih jaja, koji bi uz izvoz mesa i mlijeka poljoprivredu BiH učinio održivom", naglasio je Zvizdić.

Sporazum je i uvjet za dalje korištenje IPARD fondova. "Bez IPARD fondova za poljoprivredu gubimo od 80 do 100 milijuna eura do 2020. godine", zaključio je Zvizdić.

Foto: vijeceministara.gov.ba


Tagovi

Vijeće ministara Izvozne kvote Sporazum o stabilizaciji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !