Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz BiH
  • 04.02.2017. 18:00

Povećali smo izvoz, znate li čega i kamo?

Najviše smo u 2016. izvozili masti i ulja životinjskog i biljnog porijekla, i to više od 142 miliona KM, a najbolji kupci su Turci sa čak 125 miliona KM, no to nije sve.

Foto: Pixabay/ejaugsburg
  • 4.400
  • 219
  • 0

Bosanskohercegovački izvoz u 2016. godini iznosio je 9,42 milijarde KM, što je za 4,8 posto više nego 2015. Iako je našoj javnosti uglavnom poznato da je uvoz u BiH godinama ogroman (i u protekloj godini iznosio je 16,14 milijardi KM, što je za 1,8 posto više) te da kupujemo sve i svašta, zanimljivo je da sve više izvozimo. Posebno hrane. A među uvoznicima iz naše zemlje su i neke egzotične zemlje.

Najviše smo u 2016. izvozili masti i ulja životinjskog i biljnog porijekla, i to više od 142 miliona KM, a najbolji kupci su Turci sa čak 125 miliona KM. Voće u vrijednosti od 114 milion KM najviše smo plasirali u Rusiju i Srbiju, ali i u Hrvatsku, Švedsku, Njemačku, Tursku... Prodali smo i 72 miliona KM mlijeka van BiH, također. Najbolji kupci bili su naši susjedi Crna Gora i Srbija te Kuvajt, Austrija, Velika Britanija i Albanija.

Najbolji kupci

Mnogo smo izvozili i mesa, i to u vrijednosti od 66,80 miliona KM. Turci i Srbijanci najbolji su kupci. Zanimljivo, meso iz naše zemlje našlo se na stolovima i u ratom zahvaćenoj Siriji, pa i Hong Kongu, Albaniji i na Kosovu. Inače, izvoz mesa iz naše zemlje porastao je za čak 300 posto!

Prema evidenciji Vanjskotrgovinske komore (VTK), žive životinje (!) u ukupnoj vrijednosti od skoro pet miliona izvozili smo u Liban, Srbiju, Veliku Britaniju, Norvešku, Njemačku i Makedoniju.

Posebno je zanimljivo da BiH najviše ribe prodaje u Francuskoj, ali i Srbiji, Rumuniji, pa čak i Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj. Ukupna vrijednost ovog izvoza veća je od 35 miliona KM. Francuska je bila najbolji kupac i naših proizvoda od životinjskog porijekla. Povrća u vrijednosti od skoro 13 miliona KM plasirali smo u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Švicarsku, Francusku, Belgiju, Austriju i Rusiju. Amerika je od nas kupila najviše kafe, čaja i začina, sve u vrijednosti od 11 miliona KM. Žitarice u vrijednosti od 52 miliona izvozili smo najviše u Tursku, a među većim kupcima je i Burkina Faso.

Singapur i Irak

Kosovari su od nas najviše tražili prerađevine od mesa, ribe, mekušaca, a među boljim kupcima su i Emirati. Ukupno smo izvezli 54 miliona KM. Šećer i proizvode od šećera plasirali smo za skoro 70 miliona KM, a najviše izvozimo u Italiju. Duhan i proizvode od duhana najviše prodajemo na Kosovu i u Crnoj Goroj, ali i na Sejšelima, u Singapuru i u Iraku...

Proizvode od povrća, voća i bilja u vrijednosti od 18 miliona plasirali smo u Hrvatsku, Njemačku i SAD. Ostale razne proizvode za ishranu, vrijedne 41 milion KM, najviše smo prodavali Česima, dok so, koju smo izveli u vrijednosti od 54 miliona KM, najviše kupuju Hrvati.

Alkohol u Ameriku, eterična ulja u Emirate

Alkohol najviše prodajemo Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ali i Amerikancima. Ukupno 52 miliona KM. Eterična ulja za parfimerijske proizvode i kozmetiku, čija je proizvodnja porasla s povećanom proizvodnjom smilja u Hercegovini, izvezli smo u vrijednosti od 35 miliona KM, a najviše u Hrvatsku, ali i Emirate, piše avaz.

Izvor: avaz; Foto: Pixabay/ejaugsburg


Tagovi

Izvoz Hrana Vanjskotrgovinska komora