Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 23.03.2016. 14:30

Poljoprivrednici protestovali, nitko ih nije primio

Svoje nezadovoljstvo poljoprivrednici ne kriju, a to su jučer iskazali mirnim protestom i poljoprivrednici Tuzlanskog kantona. Oko stotinu pedeset poljoprivrednika okupilo se ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu. No, naišli su na zatvorena vrata.

  • 203
  • 31
  • 0

Proljeće je vrlo važno i osjetljivo doba za sve poljoprivrednike. Bez dobre pripreme i kvalitetno urađenih početnih radova nema niti dobre berbe na kraju sezone.

Priprema zemljišta, nabavka repromaterijala i sjemena je bolna tačka svakog poljoprivrednika, jer su za te zahvate potrebni novčani izdaci. Razlog je vrlo jednostavan, a to je izostanak poticaja što dovodi u pitanje opstanak poljoprivrednika i ovogodišnju sjetvu. Svoje nezadovoljstvo poljoprivrednici ne kriju, a to su jučer iskazali mirnim protestom i poljoprivrednici Tuzlanskog kantona. Oko stotinu pedeset poljoprivrednika okupilo se ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Najavljen novi protest

Početkom mjeseca održan je sastanak predstavnika poljoprivrednika TK-a sa kantonalnim i federalnim misnistrima poljoprivrede, gdje su upoznati sa problemima na koje nailaze poljoprivrednici. Očito da ministri nisu pronašli rješenje i ispunili zahtjeve, a ponuđena moguća isplata sredstava za samo jedan mjesec kao jedan vid kratkoročne pomoći nije rješenje koje bi poljoprivrednici mogli prihvatiti. Tom prilikom jedan od poljoprivrednika iz Kalesije, Imamović istakao je da poljoprivrednicima isplata za jedan mjesec ništa ne znači, jer traže poticaje za proizvodnju mlijeka koji im nisu uplaćeni za 2013., 2014., 2015. i prvi kvartal tekuće godine. Tom prilikom je istaknuto da će poljoprivrednici, ukoliko se ne postigne neko rješenje, do 2. aprila organizirati nove proteste sa mehanizacijom i blokirati Tuzlanski kanton.

Nišli na zatvorena vrata

Iako su protesti ranije najavljeni, niko iz Parlamenta FBiH nije primio predstavnike poljoprivrednika niti sa njima razgovarao. Tužna slika poljoprivrednika koji su cijeli dan stajali ispred zgrade Parlamenta, promrzli na hladnom martovskom danu uz koju pahulju snijega, je očito i slika u kakvom stanju se nalazi poljoprivreda, naročito stočarski sektor i proizvodnja mlijeka. Mevludin Ikanović predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK-a bio je razočaran nakon jučerašnjeg protesta i naglasio da stanje u proizvodnji mlijeka nije nikada bilo gore. Vrijeme ističe, period sjetve je na pragu, a bez traženih i zasluženih poticaja opstanak poljoprivrednika i ovogodišnja sjetva je dovedena u pitanje, kada je riječ o Tuzlanskom kantonu.

Foto:bigstockphotos.com;blackboard1965


Tagovi

Poljoprivrednici Berba Poticaji Sjetva Parlament FBiH Sastanak Problemi Zahtjevi Protesti Stočarski sektor Udruženja poljoprivrednika


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.