Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u FBiH
  • 28.07.2015. 14:00

Poljoprivrednici ponovo na graničnim prelazima!

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su važnije cestovne pravce i pojedine granične prelaze. Za sada najveći protest vode poljoprivrednici Bosanske Posavine koji su blokirali granični prelaz u Orašju, izlaz iz Odžaka prema Modriči i regionalnu cestu Orašje - Šamac kod mjesta Domaljevac.

  • 217
  • 42
  • 0

Nakon niza pozitivnih vijesti o dozvolama za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, farmeri su imali mnogo razloga za zadovoljstvo kao i ratari koji su sada u mogućnosti izvoziti neograničene količine krompira, jer je BiH dobila dozvolu krajem aprila o izvozu krompira na područje EU.

Ipak poljoprivrednici još uvijek imaju razloga za nezadovoljstvo i ovaj put svoje su ogorčenje protestima iskazali prema nadležnim institucijama, a glavni razlog je kašnjenje i neisplata ugovorenih podsticaja.

Proteste najavili prije dvije sedmice

Predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (FBiH) najavili su još prije dvije sedmice da bi u ponedjeljak, 20. jula, mogli blokirati rad Vlade FBiH ukoliko ne bude postignut sporazum o isplati zaostalih podsticaja iz 2014. godine i dinamici isplate za tekuću godinu. Tada je predsjednik Saveza, Avdo Muslimović rekao da će posljednji put pokušati stupiti u vezu sa federalnom ministricom finansija Jelkom Miličević, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i premijerom Fadilom Novalićem, da bi postigli sporazum o ovom pitanju. No, očigledno da u tom pokušaju nije uspio.

Neuspjeli sastanci

Kako od najavljenih sastanaka i dogovora predstavnika Saveza poljoprivrednika FBIH i odgovarajućih vladajućih struktura na nivou Federacije BiH nije bilo ništa, pojedina udruženja i savezi su održali sastanke na nižim nivoima vlasti, tačnije, kantonima i kantonalnim vladama. Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKT) raspravljalo je na sjednici o izradi prijedloga programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2015. godini. Izraženo je nezadovoljstvo odnosom Vlade TK prema poljoprivrednicima, jer Vlada ne poštuje odluku kojom je predviđeno da se za potrebe poljoprivrede izdvaja 3.5% od poreskih primanja u budžetu.

Blokada ulica i graničnih prelaza

Kao što se moglo i očekivati nezadovoljstvo poljoprivrednika pretvorilo se u blokadu važnijih cestovnih pravaca i pojedinih graničnih prelaza. Za sada najveći protest vode poljoprivrednici Bosanske Posavine koji su 27.07.2015. god. blokirali granični prelaz u Orašju, izlaz iz Odžaka prema Modriči i regionalnu cestu Orašje - Šamac kod mjesta Domaljevac. U Orašju je na ulici bilo blizu 100 traktora, na izlazu iz Odžaka 30-ak, dok je u Domaljevcu cestu blokiralo 10 traktora, potvrđeno je iz MUP-a Posavskog kantona.

Odluka o protestima donesena je na sastanku Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, a glavni razlog je kašnjenje uplate poticaja iz 2012. godine. Poljoprivrednici zahtijevaju početak isplate podsticaja za prošlu godinu, 2014. te rješenje za podsticaje iz 2012., naknadu šteta od poplava i početak ispravljanja Programa podsticaja za tekuću godinu u dijelu podsticaja za ratarsku proizvodnju.


Tagovi

Poljoprivrednici Blokada Protesti Granični prelazi Orašje Neisplata podsticaja Vlada FBiH Jelka Miličević Fadil Novalić Šemsudin Dedić Novčane podrške Domaljevac Odžak Bosanska Posavina Šamac Traktori MUP Posavski kanton Program podstica


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]