Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest FBiH
  • 06.10.2015. 10:00

Poljoprivrednici najavljuju protest ispred Vlade

Ukoliko se vlast ponovo ogluši na zahtjeve poljoprivrednika, Kovač istče da će se pred zgradom Vlade FBiH okupiti oko 1.000 poljoprivrednika, zajedno sa predstavnicima opštinskih i kantonalnih udruženja i saveza poljoprivrednika, gdje će dovesti svoju stoku, koju će prepustiti Vladi da se brine o njoj.

Foto: depositphotos.com
  • 200
  • 18
  • 0

Sumnje u nepravilnosti oko uspostavljanja kriterija za dodjelu poticaja poljoprivrednicima, neregularna isplata i malverzacije prilikom dodjele sredstava za kapitalna ulaganja u poljoprivredi pokrenule su lavinu nezadovoljstva među poljoprivrednicima i poljoprivrednim udruženjima u FBiH.

Ni nedavna hapšenja i određeni jednomjesečni istražni pritvor za bivšeg ministra poljoprivrede i još nekoliko visoko pozicioniranih funkcionera, koji se dovode u vezu sa sumnjivom isplatom poljoprivrednih poticaja, nisu umirile i smanjile nezadovoljstvo poljoprivrednika. I dok su mnogi mukotrpno radili na svojim imanjima, farmama i oranicama, budžetski novac namijenjen upravo njima, završavao je u džepu onih koji su umjesto farmi gradili vile, aprtmane i vikendice.

Najavljen protest ispred zgrade Vlade FBiH za 15. oktobra

Iz Federalnog udruženja uzgajivača ovaca i koza "Tor" Mostar na čelu sa predsjednikom Dževadom Kovačem, najavili su proteste za 15. oktobar, ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do tada ne ispoštuje zahtjeve poljoprivrednika u vezi procesuiranja odgovornih iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, koje poljoprivrednici smatraju odgovornima za pljačku poticaja i nezakonite radnje, koji se još uvijek nalaze i rade u Ministarstvu, a protiv kojih je podnešena krivična prijava.

Na prethodnom sastanku održanom u Travniku gdje se i razmatrao najavljeni protest, Kovač ističe da je dobio punu podršku poljoprivrednika koji stoje iza njega i sa kojima će 15. oktobra doći ispred zgrade Vlade FBiH. Također Kovač ističe da su često farmeri pred komisijom za dodjelu poticaja ostali za njega uskraćeni, jer se po strogim kriterijima i propisima ustanovljavalo da nedostaje jedno jagnje, ovca ili govedo, a niko ne obraća pažnju na stotine hiljada maraka koji, kako navodi Kovač "odlaze u Posušje rodbini bivšeg ministra Lijanovića".

Neka se Vlada brine za stoku

Predsjednik udruženja "Tor" će se u narednim danima pokušati obratiti članovima Parlamenta FBiH i od njih zatražiti rješenje novonastale situacije oko nezakonitih radnji dodjele poticaja i odgovornih lica, posebno u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, tražiti zaostala neisplaćena poticajna sredstva za osnovna stada za prethodne godine, kao i izmjenu federalnog programa poticaja za tekuću godinu.

Ukoliko se vlast ponovo ogluši na zahtjeve poljoprivrednika, Kovač istče da će se pred zgradom Vlade FBiH okupiti oko 1.000 poljoprivrednika, zajedno sa predstavnicima opštinskih i kantonalnih udruženja i saveza poljoprivrednika, gdje će dovesti svoju stoku koju će prepustiti Vladi da se brine o njoj.

Foto: depositphotos.com; dendanim


Tagovi

Poticaj Poljoprivrednici Nezadovoljstvo Ministar Isplata Novac Udruženje Tor Mostar Dževad Kovač Protest Zahtjevi Komisija Lijanović Parlament Vlast Vlada


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.